Будівництво Nord Stream 2: кораблі РФ знову порушили екологічні стандарти – українська розвідка

Будівництво Nord Stream 2: кораблі РФ знову порушили екологічні стандарти – українська розвідка

Карта
Укрінформ
Задіяні в будівництві «Північний потік 2» російські судна забезпечення вкотре проігнорували екологічні обмеження під час добудови трубопроводу гілки «Б».

Про це повідомляє сайт Служби зовнішньої розвідки України, передає Укрінформ.

«Так, судно забезпечення «Юрій Топчев» 2 та 10 березня ц. р. під час транспортування чергових партій труб із порту Мукран не дотрималося раніше встановленого маршруту руху в обхід природоохоронних зон у ВЕЗ Німеччини та порушило зону зимівлі птахів. Відповідні факти порушення суднами забезпечення («Фінвал», «Умка», «Владислав Стрижов», «Юрій Топчев»), задіяними у проєкті «Північний потік 2», є непоодинокими та мають ознаки системності», - ідеться у повідомленні.

У СЗРУ також нагадали, що трубопровід «Північний потік 2» прокладається у зоні, де неодноразово виявлялися бойові хімічні отруйні речовини часів Другої світової війни. Попри захоронення контейнерів у локалізованій зоні поблизу о. Бронхольм, за останні півстоліття морські течії розкидали їх на значній площі, переважно на південь від острова. Тепер трубоукладач «Фортуна» щодня ризикує пошкодити своїми якорями якийсь із контейнерів.

Читайте також: Оператор ГТС України підготував кілька сценаріїв на випадок запуску Nord Stream 2

Раніше у СЗРУ розповіли, що для мінімізації екологічних ризиків Данія, як умову надання дозволу на прокладання трубопроводу у своїх водах, висувала обов’язковість використання суден із динамічним позиціонуванням.

Такі судна мав підрядник РФ у проєкті – компанія Allseas. Але під загрозою санкцій у 2019 році вона вийшла з проєкту і вивела свої судна. Тому РФ домоглася отримання змін у данському дозволі, що дали «зелене світло» використанню якірного позиціонування. Тепер у водах Данії працює трубоукладач «Фортуна», що використовує 12 якорів для свого позиціонування. І кожен з них може зачепити небезпечний об’єкт на дні.

Читайте також: Держдеп підтвердив можливість нових санкцій США проти Nord Stream 2

Як повідомляв Укрінформ, газопровід «Північний потік -2» з РФ до Німеччини, довжина якого перевищує 1 200 кілометрів, побудований на 94%. Рік тому завдяки американським санкціям будівництво «Північного потоку-2» було призупинене, однак російська сторона поновила роботи власними силами за згодою німецької сторони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-