Слідком Білорусі «шиє» Тихановському чотири статті

Слідком Білорусі «шиє» Тихановському чотири статті

Укрінформ
Слідчий комітет Білорусі висунув остаточні обвинувачення опозиціонеру і блогеру Сергію Тихановському, який з весни минулого року перебуває під вартою. Його обвинувачують у злочинах за чотирма статтями Кримінального кодексу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті відомства.

Обвинувачення висунуті за ч. 1 ст. 293 КК Білорусії (організація масових заворушень), ч. 3 ст. 130 (розпалювання соціальної ворожнечі), ч. 2 ст. 191 (перешкоджання роботі ЦВК), ч. 1 ст. 342 (організація дій, які грубо порушують громадський порядок). «З огляду на те, що збитки від дій Тихановського і наближених до нього осіб становили понад 3,5 мільйона (білоруських - ред.) рублів (близько $1,3 млн - ред.), на майно і грошові кошти обвинувачених накладено арешт», - йдеться у повідомленні СК.

Читайте також: Тихановський: Очевидно, що російські ЗМІ оббрехали Україну

У відомстві стверджують, що Тихановський на своєму YouTube-каналі «Країна для життя» і в Tелеграм-каналі закликав «до насильства щодо представників влади і правоохоронних органів» і провокував ворожнечу «за ознаками соціальної приналежності». Обвинувачення в перешкоджанні роботі ЦВК Тихановському висунуто через «погрози» на адресу голови комісії Лідії Єрмошиної. Пікет, організований у травні 2020 року для збору підписів перед висуненням у президенти, в СК Білорусі визнали «незаконним масовим заходом, який супроводжувався грубими порушеннями громадського порядку, насильством щодо співробітників органів внутрішніх справ, явною непокорою представникам влади». За версією Слідкому, Тихановський був причетний до «маніпулювання суспільною свідомістю за допомогою деструктивних телеграм-каналів».

Також сьогодні Телеграм-канал пресслужби Лукашенка «Пул першого» повідомив, що голова Слідчого комітету Білорусі Іван Носкевич відправлений у відставку. Ім'я нового голови СК поки що не називається.

29 травня 2020 року в Гродно на пікеті на підтримку висування кандидатом у президенти Світлани Тихановської був затриманий її чоловік і керівник її ініціативної групи, відеоблогер Сергій Тихановський, а також кілька його прихильників. Вони були заарештовані.

Білоруські правозахисники визнали Тихановського, а також його соратників, які проходять по одній кримінальній справі, політичними в'язнями.

Читайте також: Тихановській вручили премію Сахарова

Тихановський планував реєструватися як кандидат у президенти, проте не зміг це зробити, оскільки у відведені для цього терміни перебував у СІЗО. Замість нього документи про реєстрацію своєї ініціативної групи подала його дружина Світлана, вказавши Сергія Тихановського керівником своєї ініціативної групи.

Як повідомлялося, в Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Режим застосовує проти демонстрантів жорстокі репресії і масово заарештовує їх.

Легітимність режиму Лукашенка не була визнана ЄС, США, Україною та більшістю демократичних країн світу.

Фото: RFE / RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-