Президент Єврокомісії: Ми ще не створили рівних умов для чоловіків і жінок

Президент Єврокомісії: Ми ще не створили рівних умов для чоловіків і жінок

Укрінформ
Жінки в Європі все ще стикаються з несправедливістю у працевлаштуванні й оплаті праці, а також потерпають від гендерного насильства.

Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на слуханнях у Європарламенті з нагоди Міжнародного жіночого дня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я хочу, щоб Європа остаточно перетворилася на континент рівних можливостей для чоловіків і жінок. Ми все ще не досягли цього і не створили рівних умов. Я знаю з досвіду, що жінки мусять працювати вдвічі важче, щоб отримати таку саму заробітну плату або визнання, посісти такі керівні позиції, як їхні колеги-чоловіки», - сказала президент Єврокомісії.

За її словами, пандемія коронавірусу лише ускладнила соціальне становище жінок.

Читайте також: Гендерне насильство слід розглядати як серйозний злочин - президент Європарламенту

«Жінки в Європі отримують заробітну платню у середньому на 14% меншу, ніж чоловіки. Це неправильно. Тож ми запропонували європейську директиву для прозорості платні, яка побудована на простих принципах. Рівна робота заслуговує на рівну оплату, і для рівної оплати необхідна прозорість. Жінки мають знати, коли працедавці поводяться з ними справедливо, і якщо це не так - мати змогу боротися й отримати те, на що вони заслуговують», - наголосила фон дер Ляєн.

Іншій напрямок, указала вона - дотримання справедливості у сфері працевлаштування.

«Сьогодні рівень працевлаштування серед жінок становить 67%, а серед чоловіків – 78%. Це не є прийнятним... Ми повинні подолати цей гендерний розрив у працевлаштуванні, щоб до кінця цього десятиліття 78% і чоловіків, і жінок мали роботу», - пояснила президент Єврокомісії.

Вона зазначила, що Єврокомісія буде вдосконалювати систему догляду за дітьми, оскільки ані жінки, ані чоловіки не мають поставати перед вибором – виховувати дитину чи будувати кар’єру. Ще один напрямок роботи – додаткові інвестиції в якісну освіту для дівчат і жінок, просування їх на керівні позиції як у державних, так і приватних установах у всіх секторах економіки.

Читайте також: COVID-19 не повинен зашкодити прогресу у гендерній рівності – комісар РЄ

«Ми вимагаємо, щоб усі країни-члени поставили жінок у центр планів економічного відновлення, яке буде справжнім, якщо означатиме відновлення для всіх. Ми маємо усунути перешкоди та нерівності, що були у минулому, і прагнути рівних можливостей. Інструменти для досягнення цього добре відомі, нам залишається використати їх для досягнення мети», - підсумувала фон дер Ляєн.

Як відомо, Єврокомісія проводить цілеспрямовану політику на виконання Стратегії ЄС щодо гендерної рівності. З метою оцінки досягнутого прогресу та виявлення проблем ЄК започаткувала онлайн-портал для моніторингу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-