У Росії організація «За права людини» оголосила про саморозпуск

У Росії організація «За права людини» оголосила про саморозпуск

Укрінформ
Делегати позачергового з'їзду російської громадської організації "За права людини" у неділю прийняли рішення про її розпуск.

Причиною цього, згідно з заявою делегатів, опублікованою на сайті організації, стали поправки до законодавства, які нещодавно набрали чинності, що передбачають необхідність реєструвати як "іноземних агентів" навіть незареєстровані громадські об'єднання - якщо влада визнає, що вони займаються політичною діяльністю та отримують кошти з-за кордону, повідомляє Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

У заяві констатується "наростання системних зусиль державної влади, спрямованих на фактичне знищення незалежних від влади правозахисних організацій і всього правозахисного співтовариства Росії".

Засновник і очільник організації "За права людини" Лев Пономарьов раніше був внесений до реєстру "ЗМІ, що виконують функції іноземного агента". Він не погодився з цим рішенням і оскаржив його. Раніше Пономарьов повідомив про те, що організація "За права людини" буде ліквідована, оскільки його учасникам може загрожувати притягнення до адміністративної, а надалі й до кримінальної відповідальності, якщо влада визнає, що вони порушують законодавство про "іноагентів".

Читайте також: У Білорусі пишуть свій закон про «іноземних агентів», з санкціями та штрафами

Члени організації заявили, що будуть "у міру своїх сил і можливостей продовжувати захищати гідність і Права Людини".

Організація "За права людини" існувала без утворення юридичної особи з листопада 2019 року, успадкувавши місію від однойменного руху, ліквідованого Верховним судом за позовом Мін'юсту Росії. Рух проіснував понад двадцять років.

З 1 березня 2021 року в Росії набули чинності більш суворі покарання для порушників закону про "іноземних агентів". За ухилення незареєстрованих громадських організацій, які проводять політичну діяльність за фінансової участі закордонних партнерів, можливі штрафи до 300 тисяч рублів, а за низки інших умов і позбавлення волі на строк до двох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-