Що відомо про новий штам британського коронавірусу?

Що відомо про новий штам британського коронавірусу?

Укрінформ
Дуже заразний, але існуючі вакцини проти нього спрацьовують

Загрозливо різке зростання захворюваності на COVID-19 в Івано-франківській, Чернівецькій, а затим і в Закарпатській областях, велика кількість госпіталізованих, що миттєво заповнили лікарняні ліжка, нові, незвичні симптоми перебігу хвороби – дали підстави стверджувати, що українці зіткнулися з новою мутацією уже відомого вірусу. Ці побоювання були підтверджені дослідженням зразків, отриманих від пацієнтів з Івано-Франківська: в Україну “зайшов” так званий “британський” штам вірусу.

Що являє собою цей мутант, звідки з’явився і чим загрожує? Укрінформ зібрав інформацію з різних джерел, яка допоможе прояснити ситуацію.

ДЕ ВИЯВИЛИ МУТОВАНИЙ ВІРУС

14 грудня 2020 року влада Великої Британії повідомила, що у результаті секвенування вірусного геному виявлено новий варіант SARS-CoV-2 («B.1.1.7»). Пізніше стало відомо, що новий штам в Англії виявили ще у вересні 2020 року в одного з пацієнтів, але тоді йому не надали належного значення.

ЩО НОВОГО ВІДОМО ПРО НОВИЙ ШТАМ КОРОНАВІРУСУ?

Штам має назву «SARS-CoV-2 VOC 202012/01» або «B.1.1.7». Він має 23 мутації генетичного коду вірусу, які змінили чотири вірусні білки. 8 з 23 мутацій впливають на білок-шип (S-білок). У виявленому коронавірусі відбулася мутація шипоподібних відростків (спайкових білків). Через так звану генну делецію (перебудову хромосоми, за якої відбувається втрата її ділянки) у даного мутованого вірусу відсутні дві амінокислоти.

Це має значення, оскільки білок-спайк дозволяє вірусу проникати в клітини людини, і він є ключовою мішенню нашої імунної відповіді як у боротьбі з вірусом під час зараження, так і в захисті від хвороб після вакцинації вакцинами Pfizer та Moderna.

Якщо зміни білка спайку допоможуть вірусу легше проникати в клітини людини, то вірус може передаватися від людини до людини легше. Можливо, саме завдяки цій особливості новому коронавірусу вдається так швидко поширюватися.

Наразі немає жодних даних про те, що нова мутація вірусу викликає важчий перебіг захворювання чи відрізняється вищою смертністю.

Разом з тим прем’єр-міністр Борис Джонсон 20 грудня 2020 року заявив: «Хоча в цьому питанні все ще зберігається велика неясність, новий варіант коронавірусу може бути на 70% заразнішим, ніж первинний, з яким ми досі мали справу».

ЯКІ СИМПТОМИ «B.1.1.7»

Це – лихоманка, втрата апетиту, головний біль і біль у м’язах, підвищення температури, кашель, що раптово з’явився і не проходить, а також втрата здатності відчувати запахи і/або смаки.

ЯК ПРОЯВЛЯЮТЬСЯ СИМПТОМИ У ДІТЕЙ

Це – втома, підвищення кількості нападів істерики в немовлят, головний біль, біль у животі, температура вище за 37 градусів, втрата апетиту.

КІЛЬКІСТЬ КРАЇН, ДЕ ВИЯВЛЕНИЙ БРИТАНСЬКИЙ ШТАМ

Станом на 1 березня 2021 року за даними ВООЗ «британський» штам коронавірусу виявлений у 106 країнах світу.

Станом на 4.03.2021 року новий штам вірусу зафіксовано у 43 з 53 країн Європи.

КОЛИ І ЯК ВИЯВИЛИ В УКРАЇНІ

4 березня Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім.Громашевського НАМН виявив 2 випадки мутованих штамів коронавірусу саме з генетичними характеристиками, які відповідають британському варіанту.

Мутацію виявили у зразках, відібраних два тижні тому на території міста Івано-Франківськ. Про новий штам Україна повідомила ВООЗ.

З ЯКИМИ ОСОБЛИВОСТЯМИ ХВОРОБИ І СИМПТОМАМИ ЗІТКНУЛИСЯ УКРАЇНСЬКІ ЛІКАРІ

Поки що невідомо, чи це симптоми “британського” штаму, чи якоїсь іншої мутації ковіду, оскільки в Україні беруться лише поодинокі аналізи для ідентифікації різновиду вірусу. Разом з тим, є велика імовірність, що українці мають справу з новим вірусним мутантом.

Гендиректор Центру легеневих хвороб на Закарпатті Василь Скрип зазначив: “Він (новий вірус – ред.) більш вірулентний і токсичний. Більш контагіозний, тобто люди заражаються ним швидше та більше, ніж торік, і прояви сильніші. Тому картина наростає більш стрімко. Вірус став агресивнішим. Блювоту та кишкову симптоматику вірусу зараз фіксуємо у кожного третього хворого. Що стосується глухоти, тут треба розуміти, що це прояв ураження вірусом нервової системи. На перший план, каже лікар, виходить задуха у хворого. Раніше більше було хворих із температурою, тих, хто втратили запах і смак. Зараз – переважно із задухою, тобто кисневою залежністю, і гіпертермічним синдромом, тобто високою температурою.

Лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська у ФБ: “Клінічний перебіг COVID-19 зазнав істотних змін, а саме:

● частка молодих людей 30+ з важким перебігом захворювання помітно зросла;

● почастішали випадки загострення процесу в гострому періоді, що ЗАВЖДИ ускладнює перебіг хвороби і погіршує прогноз;

● про традиційне наше очікування поліпшення стану з 14-16 дня хвороби – можна забути, приблизно у третини госпіталізованих хворих саме з цього часу або трохи раніше настає погіршення, іноді дуже серйозне;

● резистентність до традиційних методів лікування”.

ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД ВІРУСУ

ВООЗ наполягає на тому, що новий варіант вірусу такий же небезпечний, як і старий. Він буде поширюватись, якщо люди перестануть дотримуватись соціальної дистанції, користуватися масками та мити руки.

Разом із тим, в силу більшої заразності вірусу, в ряді країн популяризуються додаткові засоби індивідуального захисту від захворювання. Зокрема, носіння хірургічних масок чи популярних досі текстильних – уже вважається недостатнім. Обов’язковими стали респіратори високого класу захисту FFP2, які тісно прилягають до обличчя й блокують будь-який потік повітря до дихальних шляхів, і мають відфільтровувати до 94% дрібних частинок, які можуть переносити вірус. Їх може замінити одночасне носіння двох хірургічних масок.

Зокрема, Уряд Чехії 19 лютого 2021 року запровадив обов'язкове носіння респіраторів чи двох масок одночасно (для людей, які не мають респіраторів моделей FFP2, KN95, або N95) у магазинах та інших громадських місцях, лікарнях, громадському транспорті.

ЧИ ДІЮТЬ ВАКЦИНИ ПРОТИ НОВОГО ШТАМУ ВІРУСУ

Дані свідчать, що мутація не завадить наявним вакцинам забезпечувати імунітет до COVID-19.

«Малоймовірно, що ця мутація впливатиме на ефективність вакцини», – розповів експерт із вакцинування, професор педіатрії університету Бристоля Адам Фін.

Його думку підтримав і головний науковий радник уряду Великої Британії Патрік Веленс, який зазначив, що вакцини викликають достатню імунну реакцію на новий штам коронавірусу.

Крім того, люди, які перехворіли на первинний штам COVID-19, певний час не будуть уразливими до нового різновиду вірусу.

Також головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що, за існуючими даними, британська мутація вірусу не впливає на ефективність вакцини Pfizer та AstraZeneca, тому Україна спокійно продовжуватиме вакцинацію саме цими вакцинами.

СКІЛЬКИ ВСЬОГО ШТАМІВ КОРОНАВІРУСУ

Основних штамів коронавірусу є всього сім – GR, G, GH, O, S, L та V. Пандемія почалася зі штаму L. Однак тепер він поступово зникає і мутує. За рахунок широкого поширення, штам L має вже тисячі мутованих варіантів, більшість з яких є не надто небезпечними.

За матеріалами Укрінформу та інших ЗМІ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-