Італія блокує експорт вакцини AstraZeneca до Австралії

Італія блокує експорт вакцини AstraZeneca до Австралії

Укрінформ
Італія заблокувала експорт британсько-шведської вакцини AstraZeneca до Австралії, вперше скориставшись новим механізмом експортного контролю ЄС, запровадженим наприкінці січня.

Про це пише німецьке видання Spiegel, передає Укрінформ. 

Уряд у Римі відхилив заявку на експорт 250 тисяч вакцин проти COVID-19 до Австралії. Новий глава уряду Маріо Драгі поінформував про такий намір Брюссель під час відеосаміту глав держав та урядів ЄС наприкінці минулого тижня. Єврокомісія в принципі має право заблокувати подібне рішення, але не зробила цього.

Причиною «роздратування в ЄС» є те, що, з точки зору Єврокомісії та держав-членів, компанія AstraZeneca постачає в ЄС набагато менше вакцин, ніж обіцяла, тоді як інші країни, такі як Велика Британія, отримують набагато більше.

Читайте також: Вакцинацію завершили 2% населення у 40 країнах Європи - ВООЗ

ЄК запровадила механізм експортного контролю, який зобов'язує виробників вакцин здійснювати поставки з ЄС у треті країни у разі схвалення компетентними національними органами. Лише деякі країни-партнери ЄС, такі як Норвегія, Швейцарія, Ізраїль та Україна, а також низка країн, що розвиваються, звільняються від цієї вимоги, зазначається у статті. Британія чи Австралія до них не належать. З кінця січня було здійснено більш ніж 120 експортних операцій до майже 30 третіх країн. За словами інсайдерів, AstraZeneca відправила мільйони доз вакцин із ЄС лише до Великобританії до того, як механізм набув чинності.

Читайте також: Між Заходом і Сходом: здоров’ям українців грає геополітика вакцин - New York Times

Варто нагадати, що США ввели заборону на експорт вакцин. Навіть Канада отримує свої вакцини не з сусідніх США, а з Німеччини та Бельгії, йдеться у статті. Лондон, у свою чергу, підписав з AstraZeneca контракт за принципом «Велика Британія передусім».

У січні AstraZeneca оголосила про величезний дефіцит поставок вакцин до ЄС через проблеми з виробництвом у Європі.

У світі загалом підтвердили 115 919 846 випадків COVID-19, зокрема 2 574 103 летальні. При цьому кількість осіб, що вже одужали від цієї хвороби, становить наразі 91 579 892.  

Фото: Sven Simon/ All Over Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-