Канада: «Найкращою вакциною є та, яку ви можете отримати»

Канада: «Найкращою вакциною є та, яку ви можете отримати»

Укрінформ
Для доставки індійської Covishield у країну доклав зусиль особисто прем’єр-міністр Трюдо

Минулого тижня Департамент охорони здоров’я Канади дозволив використання на території країни вакцини від COVID-19 розробки британсько-шведської компанії AstraZeneca. Одночасно державний регулятор авторизував і вакцину Covishield, яка випускається в Індії за ліцензією AstraZeneca. Протягом найближчих днів канадці отримають перші дози індійської вакцини, яка зазнає нищівної критики в Україні.

ДОВГИЙ ДОЗВІЛЬНИЙ ШЛЯХ

Вакцини AstraZeneca та Covishield з біологічної точки зору – ідентичні, але виробляються на різних підприємствах. «Рецепт вакцин однаковий, але їх виготовляють на різних кухнях. AstraZeneca повністю володіє та керує кухнями в Європі, Південній Кореї та США. Компанія передала ліцензію – рецепт – Інституту сироватки Індії, який володіє та керує власними кухнями в тій країні. Тож рецепт – однаковий, вакцини – однакові, але є незначні відмінності у виробництві», – пояснює головний науковий радник Департаменту охорони здоров’я Канади Супрія Шарма. Інститут сироватки Індії – найбільший виробник вакцин у світі, тож компанія AstraZeneca – далеко не перший авторитетний міжнародний розробник, з яким він співпрацює.

Процедура авторизації вакцини AstraZeneca тривала в Канаді кілька місяців і загалом зайняла близько 2000 годин роботи. За словами Шарми, процес ускладнювало нерозуміння того, яким було дозування під час клінічних випробувань, наскільки ефективною вакцина була проти нових штамів вірусу та низка інших факторів. У Департаменті охорони здоров’я Канади врешті повідомили, що вакцину виробництва Інституту сироватки Індії дозволено на основі «оцінки її тотожності вакцині виробництва AstraZeneca».

Загалом же для Канади вакцини AstraZeneca й Covishield стали третьою та четвертою вакцинами, дозволеними для використання на території країни. Раніше схвалення регулювальних органів отримали вакцини від Pfizer та Moderna.

ТЕРМІНОВА ДОСТАВКА

Канада замовила 2 млн доз Covishield, але для цього прем’єр-міністрові Джастіну Трюдо довелося особисто проводити дипломатичну роботу. Відносини між Канадою та Індією раптово загострилися наприкінці минулого року, коли Трюдо висловив підтримку індійським фермерам, які протестували проти агрореформи. Тоді в індійському МЗС слова Трюдо назвали втручанням у внутрішні справи та висловили рішучий протест, викликавши «на килим» посла Канади. Разом з кількома іншими суперечками ця ситуація суттєво охолодила відносини між Оттавою та Делі.

Трюдо / Фото: CTV News
Трюдо / Фото: CTV News

Утім, у прагненні максимально швидко забезпечити своїх співгромадян вакцинами Джастін Трюдо вирішив уладнати непорозуміння та провів перемовини зі своїм індійським колегою Нарендрою Моді. Як результат, Канада хутко отримала запевнення від керівництва Інституту сироватки в наданні певної кількості вакцин.

Офіційний дозвіл на використання вакцини Департамент охорони здоров’я оприлюднив 26 лютого, а вже 3 березня перша партія із 500 тис. доз прибула до Канади. Загалом же Канада замовила в Індії 2 млн доз Covishield, абсолютна більшість вакцин AstraZeneca (20 млн доз) надходитиме в Канаду зі США.

ПОВІЛЬНЕ РОЗГОРТАННЯ ВАКЦИНАЦІЇ

Торік канадці пишалися тим, що їхній уряд замовив найбільше вакцин від COVID-19 на душу населення серед усіх країн світу. Для 38 млн жителів було передзамовлено близько 400 млн доз, тобто близько 10 на кожну людину. Хоча врешті зобов’язання щодо купівлі Канада взяла «лише» стосовно 240 млн доз від семи виробників, усе одно показник вражає, і на тлі загальної цифри губляться два мільйони Covishield.

Фото: DPA
Фото: DPA

Однак через низку об’єктивних та суб’єктивних чинників, зокрема – суворі експортні обмеження, запроваджені США, та технічні складнощі на виробництві Pfizer і Moderna, Канада нині істотно відстає від решти колег із G7 за темпами вакцинації населення. У всій країні введено всього трохи більш як 2 млн доз, тоді як у сусідніх США – понад 80 млн. Навіть з урахуванням десятикратної різниці в кількості населення, щеплення у США отримало значно більше людей.

На цьому тлі для керівництва Канади важливо якомога швидше завезти в країну якнайбільше дієвих вакцин. Хоча відносно невелика партія Covishield суттєво не змінить ситуацію з вакцинуванням, готовність Інституту сироватки Індії майже негайно відвантажити партію вакцин була вельми корисною Трюдо в політичному сенсі.

СУПЕРЕЧЛИВІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Щодо застосування вакцини Департамент охорони здоров’я Канади висуває до AstraZeneca такі самі вимоги, як до Covishield. Обидві вакцини для найкращого результату мають вводитися двічі з проміжком у 12 тижнів, обидві мають зберігатися при температурі від 2 до 8 градусів, можуть вводитися в аптеках та дозволені до використання всім людям, старшим 18 років.

Фото: EPA
Фото: EPA

Проте за кілька днів після оприлюднення офіційного рішення департаменту Національний дорадчий комітет з питань імунізації, який надає уряду поради щодо кампанії масового вакцинування, підготував власний звіт, у якому рекомендував не вводити вакцину AstraZeneca людям, старшим 65 років. За словами експертів комітету, така позиція пояснюється «обмеженою інформацією стосовно ефективності» вакцини в цій віковій групі. 

Справді, деякі держави світу, які раніше Канади дозволили використання AstraZeneca (зокрема, Франція й Німеччина), згодом припинили вводити її літнім людям, незважаючи на те, що ВООЗ не підтримує цього. Щоправда, інші країни, приміром Велика Британія, не запроваджували таких обмежень і не повідомляли про особливі проблеми з цією вакциною. Врешті отримавши нові дані, Франція нещодавно переглянула свою позицію й відновила щеплення осіб віком до 75 років. Очікується, що незабаром так само вчинить і Німеччина.

Терези Там / Фото: THE CANADIAN PRESS/
Тереза Там / Фото: THE CANADIAN PRESS

На переконання головного санітарного лікаря Канади Терези Там, є висока імовірність того, що комітет з часом змінить свою думку, отримавши більше інформації. «Не сприймайте їхні рекомендації як щось постійне. Вони оновлюватимуть їх за потреби», – розповіла Там. Усе ж канадська провінція Онтаріо поки що вирішила обмежити застосування AstraZeneca та Covishield молодшими групами населення.

Однією з причин такого оперативного отримання Канадою Covishield (від затвердження до прийому першої партії минулого чотири дні) стало те, що у закуплених вакцин незабаром закінчується термін придатності. Усі 500 тис. доз, які вже отримала Канада, мають бути використані до початку квітня. Це створює можливість для людей, котрі поки що не входять до пріоритетних груп вакцинування, отримати щеплення раніше. «Одним із ключових способів швидкого розгортання цієї вакцини є введення її молодшим людям… Потенційно тепер є змога для тих груп людей, які б інакше не були вакциновані ще кілька місяців, зробити це», – зазначила Там.

ДОБРОВІЛЬНО-ПРИМУСОВА ВАКЦИНАЦІЯ

Агентство громадського здоров’я Канади, яке займається закупівлею вакцин та ліків від COVID-19, отримало на ці цілі 5 млрд канадських дол. (близько 4 млрд дол. США). Усі канадці мають право на безкоштовне щеплення від COVID-19, однак не можуть обирати, якою саме вакциною. Утім, за словами експертів, це не повинно мати жодного значення. «Найкращою вакциною є та, яку ви можете отримати», – наголошує головний науковий радник Департаменту охорони здоров’я Канади Супрія Шарма.

Супрія Шарма / Фото: Justin Tang
Супрія Шарма / Фото: Justin Tang

Її думку підтримує і Тереза Там: «Яка саме вакцина – не має значення, щеплення слід робити якомога швидше», – розповіла вона під час нещодавньої пресконференції.

Доктор Там, яка є одним з архітекторів канадської стратегії протистояння пандемії COVID-19, наголошує на ретельних підходах до затвердження вакцини в країні та повному відділені цього процесу від політики. «Департамент охорони здоров’я Канади дозволяє використання вакцин, ґрунтуючись на фактах, отриманих під час клінічних випробувань, та додатковій інформації, коли вони є ефективними й надійними. Затверджені вакцини – безпечні та високоякісні», – наголосила вона.

На переконання Супрії Шарми, неправильно ділити вакцини на «хороші й погані», адже під час клінічних випробувань усіх чотирьох затверджених вакцин, у яких брали участь десятки тисяч людей, ніхто не загинув від COVID-19, ніхто не потрапив до лікарні через важку форму хвороби й не помер від побічних ефектів щеплення. «Якщо ми прагнемо запобігти серйозній хворобі, госпіталізації та смерті, усі ці вакцини – хороші», – переконує вона.

Експерт стверджує, що переваги вакцинування значно перевищують ризики і для старших людей. «Коли ми надавали дозвіл, то порівнювали переваги отримання щеплення людьми 65+ років на противагу його відсутності. Чи переваги перебільшують ризики? На основі всієї наявної інформації, відповідь була: так, перевищують», – стверджує вона.

Таким чином, можна сміливо стверджувати, що наявність щеплення – у будь-якому разі краща за його відсутність. «Тим, хто очікує на якусь іншу вакцину, я скажу, що чим більше вас і чим довше ви це робите – тим довше ми всі сидітимемо вдома. Якщо взагалі ще будемо щасливі мати дім», – підсумувала Шарма в ефірі CBC News.

Максим Наливайко, Оттава

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-