У Латвії телеканал оштрафували на €16 тисяч за показ російських фейків про коронавірус

У Латвії телеканал оштрафували на €16 тисяч за показ російських фейків про коронавірус

Укрінформ
Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) оштрафувала на 16 тисяч євро компанію, яка ретранслює російський «Перший канал».

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті NEPLP.

«Рада наклала на «Перший балтійський канал» максимальний штраф у розмірі 10 тис. євро за передачу «Здоровье» від 27 грудня. З другого боку, за порушення в програмі «Жить здорово» від 30 грудня - штраф у розмірі 6000 євро», - йдеться в повідомленні.

NEPLP дійшла висновку, що в цих передачах поширювалися неправдиві твердження про коронавірус. Зокрема про те, що це інфекція з низьким рівнем зараження. Той факт, що ця інформація була неправдивою, підтвердили латвійське міністерство охорони здоров'я і Центр профілактики та контролю захворювань.

Як зазначається, канал порушив вимоги закону про електронні ЗМІ: програми і передачі електронних ЗМІ не можуть містити контент, який загрожує здоров'ю людей. Закон також передбачає, що електронні ЗМІ мають гарантувати, що факти викладаються в передачах чесно, об'єктивно, точно і з дотриманням нейтралітету. Коментарі та думки мають бути відокремлені від новин, а автор думки або коментаря має бути названий.

Читайте також: Російському пропагандистові Соловйову заборонили в'їзд у Латвію

У NEPLP вважають, що неправдиві заяви, зроблені у згаданих програмах, можуть збільшити ризик поширення інфекції серед членів сім'ї та особливо сприяти інфікуванню людей літнього віку і дітей. Інформація, що вводить в оману, може мотивувати їх не дотримуватися встановлених державою обмежень. Це своєю чергою може призвести до неконтрольованого поширення коронавірусу.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому за рішенням NEPLP на рік було заборонено мовлення телеканалу «Росія-РТР» (ретранслює телеканал «Росія-1») за розпалювання ненависті до України. Також було припинено мовлення 16 російських телеканалів, оскільки неможливо було визначити їх бенефіціарів на місцевому телеринку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-