Арешт Навального: Євросоюз ввів санкції проти чотирьох чиновників РФ

Арешт Навального: Євросоюз ввів санкції проти чотирьох чиновників РФ

Оновлено
Укрінформ
Рада ЄС на рівні постійних представників ухвалила 2 березня рішення про запровадження обмежувальних заходів проти офіційних осіб Російської Федерації, які причетні до арешту та ув’язнення російського опозиційного політика Олексія Навального та до репресій проти його прихильників.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація міститься на сайті в Офіційному журналі ЄС.

"Рада ЄС вирішила сьогодні застосувати обмежувальні заходи проти чотирьох осіб РФ, які несуть відповідальність за серйозні порушення прав людини, включаючи свавільні арешти та затримання, а також поширені та системні репресії проти свободи мирних зібрань та асоціацій, а також (утиски) думок та висловлювань у Росії", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, до санкційного переліку включені голова СКР Олександр Бастрикін, генеральний прокурор РФ Ігор Краснов, командувач військами російської гвардії Віктор Золотов, директор ФСІН Олександр Калашніков. Санкції на згаданих осіб поширені внаслідок їх ролі у свавільному арешті, засудженні та ув’язненні Олексія Навального, а також у застосуванні репресій проти учасників мирних протестів у зв’язку із протиправними діями проти опозиційного політика.

Читайте також: США готуються оголосити нові санкції проти Росії цього тижня – CNN

«Вперше ЄС застосовує санкції у рамках нового Глобального режиму санкцій ЄС, який був запроваджений 7 грудня 2020 року. Цей санкційний режим надає ЄС можливість притягувати до відповідальності тих, хто несе відповідальність за такі дії, як геноцид, злочини проти людства та інші серйозні порушення прав людини, або за такі злочини, як тортури, обертання в рабство, позасудові вбивства 2020, свавільні арешти або затримання», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що обмежувальні заходи набувають чинності відсьогодні, за результатами обговорення на засіданні Ради міністрів ЄС із закордонних справ від 22 лютого 2021 року. Обмежувальні заходи включають заборону на подорожі та заморожування активів. На додаток, особам та установам в ЄС заборонено, прямо або опосередковано, надавати будь-які фінансові фонди персонам, що містяться у переліку.

Читайте також: Російський суд відмовився виконувати рішення ЄСПЛ щодо Навального

Міністерство закордонних справ України привітало рішення Європейського Союзу вперше застосувати новий глобальний санкційний механізм проти чотирьох російських посадовців за порушення прав людини в РФ. Про це йдеться у коментарі речника Міністерства закордонних справ України.

"Рішення ЄС вкотре демонструє, що захист прав людини залишається безумовним пріоритетом зовнішньої політики Євросоюзу. Відзначаємо той факт, що новий санкційний режим запрацював у дуже стислі терміни. Він може стати додатковим ефективним інструментом для боротьби нашої держави з грубими порушеннями прав людини на тимчасово окупованих територіях України, відновлення її територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах. Розраховуємо, що новий санкційний режим ЄС також буде застосований проти осіб, винних в придушенні фундаментальних прав і свобод на території тимчасово окупованих Криму та Севастополя. Жодний злочин російської окупаційної влади не має залишитися безкарним", - йдеться у коментарі.

Як повідомляв Укрінформ, міністри закордонних справ країн ЄС під час зустрічі у Брюсселі 22 лютого за підсумками візиту Високого представника ЄС до Москви дійшли політичної згоди щодо застосування санкцій проти офіційних осіб РФ, причетних до арешту та ув’язнення Олексія Навального, а також за репресії проти його прихильників.

17 січня опозиційного політика Олексія Навального затримали в московському аеропорту після повернення з Німеччини, де він проходив лікування після отруєння речовиною з групи "Новачок". Після цього Симоновський суд Москви замінив його умовний строк у справі "Ів Роше" на реальний на вимогу ФСВП. У відомстві заявили, що опозиціонер кілька разів за рік не відмічався в інспектора, як цього вимагало рішення суду. Навальний заперечував провину й заявив, що ФСВП змінювала дати, в які він повинен був відмічатися. Він також надав суду довідку про те, що його виписали з берлінської клініки за два дні до повернення до Москви.

Читайте також: Навального етапували в колонію й відправили на карантин

ЄСПЛ вимагав звільнити Навального через те, що вбачає загрозу його життю та здоров'ю. В Мін'юсті РФ назвали цю вимогу завідомо нездійсненною та "грубим втручанням у роботу судової системи суверенної держави".

Минулого тижня Олексія Навального, який майже півтора місяця провів у слідчому ізоляторі "Матросская тишина", етапували до колонії. За даними ЗМІ, політика доставили до колонії № 2 у місті Покров Владимирської області. У ФСВП це поки не підтверджували. З урахуванням часу, проведеного під домашнім арештом та в СІЗО, Навальний перебуватиме в колонії близько двох із половиною років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-