Чорновий варіант Конституції Білорусі готовий – Тихановська

Чорновий варіант Конституції Білорусі готовий – Тихановська

Укрінформ
Громадська конституційна комісія підготувала чорновий проєкт Конституції Білорусі.

Про це повідомила в інтерв'ю Укрінформу лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська.

«Проєкт Конституції в чорновому варіанті вже готовий. У лютому проходили публічні обговорення всіх його розділів, кожен міг брати участь і надсилати свої пропозиції та зауваження. Найближчим часом розпочнеться міжнародна експертиза проєкту Конституції», - сказала вона.

На запитання, яку форму правління в країні передбачає проєкт Основного закону, Тихановська відповіла: «Планується, що президент буде обиратися на загальних виборах, але в нього будуть тільки представницькі повноваження у зовнішній політиці, а уряд буде підзвітний парламенту».

При цьому вона висловила думку, що зараз не стоїть питання про закріплення в Конституції курсу на членство в НАТО, як зробила Україна в 2019 році.

«Ми виходимо з того, що до нових виборів потрібно порушувати лише ті питання, які об'єднують людей і не викликають розбіжностей. Зараз не стоїть питання про зовнішньополітичну орієнтацію Білорусі, ми хочемо повернути людям право обирати владу. А зовнішньою політикою буде займатися нове керівництво країни, яке оберуть наші громадяни», - вважає Тихановська.

Читайте також: Домовленості Лукашенка і Путіна про інтеграцію не матимуть юридичної сили - Тихановська

Як повідомлялося, після президентських виборів у серпні 2020 року Світлана Тихановська була змушена залишити країну та отримати притулок у Литві. Вона зробила це під тиском влади. У Білорусі проти неї порушено кримінальні справи за заклики до повалення конституційного ладу, створення екстремістського формування і керівництво ним.

Правозахисний центр «Весна» повідомив, що станом на 15 лютого в Білорусі вже 256 в'язнів совісті.

У Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Режим застосовує проти демонстрантів жорсткі репресії і масово заарештовує їх.

Легітимність режиму Лукашенка не була визнана ЄС, США, Україною та більшістю демократичних країн світу.

Фото: Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-