ВООЗ рекомендує вакцину AstraZeneca людям віком 65+

ВООЗ рекомендує вакцину AstraZeneca людям віком 65+

Укрінформ
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), базуючись на наявних даних, рекомендує використання вакцини від коронавірусу виробництва британсько-шведської фармацевтичної компанії AstraZeneca і для людей, старших 65 років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW із посиланням на заяву голови Стратегічної консультативної групи експертів ВООЗ з імунізації (СКГЕ) Алехандро Кравіото.

Таким чином, вакцину рекомендують застосовувати для всіх осіб, старших за 18 років.

До СКГЕ входять 26 науковців, які вивчають дані досліджень та розробляють відповідні рекомендації.

Як заявили у ВООЗ, вакцина від коронавірусу виробництва AstraZeneca безпечна, ефективна і повинна широко використовуватися, в тому числі в країнах, де поширюються нові варіанти коронавірусу.

Читайте також: Азербайджан першим у світі випробує комбінацію вакцин AstraZeneca і «Спутник V»

За рекомендаціями СКГЕ, вакцину слід вводити двома дозами з інтервалом у 8-12 тижнів між ними.

За словами заступниці гендиректора ВООЗ Сумії Свамінатан, вакцина AstraZeneca перебуває на завершальній стадії розгляду для включення в список екстреного використання Всесвітньою організацією охорони здоров'я і може отримати схвалення до середини лютого.

На запитання, чому ВООЗ рекомендує використання вакцини ще до отримання великого масиву даних клінічних досліджень зі США, Кравіото зазначив, що ці дані очікують не раніше березня, у той час як щодня від коронавірусу вмирають тисячі людей в багатьох країнах світу.

Коментуючи факт виникнення запитань стосовно ефективності цієї вакцини, зокрема у Південно-Африканській Республіці, у ВООЗ заявили, що відмовлятися від використання цієї вакцини немає жодних підстав. За словами Кравіото, навіть якщо спостерігається зниження ефективності вакцини при середньому перебігу хвороби, немає жодних даних, що вона не захищає від важких випадків захворювання.

Читайте також: У ВООЗ закликали не відмовлятися від COVID-вакцини AstraZeneca

Як повідомлялося, кілька днів тому уряд Південно-Африканської Республіки заявив, що розглядає можливість обміну або продажу коронавакцини Oxford-AstraZeneca у зв'язку з її низькою ефективністю проти нового штаму COVID-19. Країна мала розпочати свою кампанію вакцинації вже найближчими днями, але уряд вирішив її відтермінувати через результати випробування у ПАР, проведеного південноафриканським університетом Вітватерсранда і Оксфордським університетом.

Згідно з ним, вакцина виробництва компанії AstraZeneca забезпечує лише "мінімальний" захист від легкого та середнього перебігу хвороби COVID-19, спричиненої варіантом коронавірусу, вперше виявленим у Південній Африці.

У Німеччині та низці інших європейських країн вакцина, розроблена спільно з Оксфордським університетом, схвалена тільки для людей віком до 65 років. Відповідні регулюючі органи вказують на відсутність надійних даних про ефективність вакцини у літніх людей.

Схвалення вакцини з боку ВООЗ відкриває шлях для її закупівлі міжнародними організаціями.

За даними Worldometer, у світі виявлено 107 595 280 випадків COVID-19, зокрема 2 356 518 летальних, одужали 79 522 947 осіб.

Фото:  picture-alliance / Flashpic

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-