Варшава обіцяє «адекватні кроки» у відповідь на висилку з РФ своєї дипломатки

Варшава обіцяє «адекватні кроки» у відповідь на висилку з РФ своєї дипломатки

Укрінформ
Польща очікує на скасування Росією рішення про визнання персоною non grata польської дипломатки «за участь в акціях» на підтримку опозиціонера Олексія Навального, інакше здійснить «адекватні кроки» у відповідь.

Про це йдеться в офіційній заяві МЗС Польщі, передає кореспондент Укрінформу.

«У відповідь на цей жест (визнання персоною non grata – ред.) МЗС Польщі викликало посла Російської Федерації і поінформувало, що польська дипломатка виконувала виключно службові завдання, що випливають з дипломатичного статусу відповідно до Віденської конвенції. Польська сторона очікує, що російська влада скасує помилкове рішення. В іншому випадку Польща залишає за собою можливість здійснення адекватних кроків», - підкреслюється у заяві.

МЗС Польщі висловило розчарування з приводу дій РФ, що призводять до "подальшого поглиблення кризи" у двосторонніх відносинах між обома країнами.

Читайте також: Боррель у Москві засудив висилку трьох європейських дипломатів з Росії

Як повідомляв Укрінформ, МЗС Росії оголосило персонами non grata дипломатів зі Швеції, Польщі та Німеччини за "участь в акціях" 23 січня в Петербурзі та Москві на підтримку опозиціонера Олексія Навального. Згідно з повідомленням МЗС РФ, було зафіксовано участь "дипломатичних співробітників генеральних консульств Королівства Швеція і Республіки Польща в Санкт-Петербурзі та Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Москві у незаконних акціях 23 січня 2021 року". Відтак їх було оголошено персонами non grata і наказано найближчим часом залишити територію РФ.

Навальний 17 січня був затриманий у зоні паспортного контролю аеропорту "Шереметьєво". Він повертався в РФ з Німеччини, де проходив лікування після отруєння речовиною групи "Новічок" у кінці серпня минулого року.

2 лютого Симоновський суд Москви замінив Навальному умовний термін у справі «Ів Роше» на реальний. Навальний повинен відбути три з половиною роки позбавлення волі з вирахуванням терміну, проведеного під домашнім арештом (близько 10 місяців).

У багатьох містах РФ пройшли масові акції на підтримку Навального та із закликами до відставки Путіна. Силовики жорстко розігнали демонстрантів, застосовуючи спеціальні засоби. Кілька тисяч людей були затримані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-