Масштабна грошова реформа на Кубі: песо прив’яжуть до єдиного курсу

Масштабна грошова реформа на Кубі: песо прив’яжуть до єдиного курсу

Укрінформ
На Кубі 1 січня стартувала масштабна грошова реформа, покликана усунути систему з паралельним обігом двох офіційних валют і прив'язати кубинський песо до єдиного курсу.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

Президент Куби Мігель Діас-Канель, анонсуючи реформу, заявив про створення "всіх умов для початку упорядкування грошової системи з 1 січня 2021 року з єдиним обмінним курсом 24 кубинських песо за долар".

За оцінками ряду експертів, дуальна система і множинні прив'язки обмінних курсів, зокрема, служили непрозорості операцій з державними субсидіями.

У той же час, у зв'язку з реформою у країні очікується різке зростання цін на товари і послуги в різних сферах - починаючи з транспорту і закінчуючи електроенергією.

Читайте також: Українці витрачають більше, ніж заробляють?.. Це дуже погано

Куба з 1994 року мала в обігу дві офіційні валюти - кубинський песо і кубинський конвертований песо (CUC), який з моменту введення був призначений, зокрема, для заміни долара США на території країни.

Американська валюта була вилучена на тлі санкцій з боку США. Конвертованим песо могли розплачуватися, зокрема, іноземні туристи, які приїжджали до країни. Курс долара до CUC становив приблизно 1 до 24. У той час як кубинський песо співвідносився з доларом як 1 до 1, причому курс залишався незмінним з часу Кубинської революції 1953-59-х років.

Частину зарплати в конвертованих песо, що вважаються твердою валютою і дають ряд переваг, отримували також співробітники державних установ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-