Європарламент ухвалив резолюцію щодо ситуації у Білорусі

Європарламент ухвалив резолюцію щодо ситуації у Білорусі

Оновлено
Укрінформ
Європарламент ухвалив термінову резолюцію щодо продовження порушення прав людини в Білорусі та у зв’язку із вбивством Романа Бондаренка.

Як повідомляє Укрінформ, текст відповідного документу, який був ухвалений більшістю голосів (за проголосували 613 депутатів, проти – 41, утрималися – 35), - оприлюднений на сайті Європейського Парламенту.

Як зазначається в резолюції, «безпрецедентні мирні протести та страйки тривають в Білорусі вже більше 100 днів, що демонструє рівень незгоди та мобілізації суспільства білорусі проти масованих фальсифікацій результатів виборів та порушень прав людини, що скоєні автократичним режимом… Білоруська влада відповіла на законні та мирні протести насильством, репресіями, системним залякуванням, образами, обмеженням фундаментальних свобод та негуманним поводженням, включаючи тортури та сексуальне насильство проти людей, що були затримані в ході протестів».

Як йдеться в документі, наразі в країні зареєстровано більше 500 випадків застосування тортур, декілька людей зникли або були знайдені мертвими, включаючи Олександра Тарайковського, Олександра Віхора, Артема Парукова, Геннадія Шутова и Констянтина Шишмакова. При цьому Білорусь залишається на сьогодні єдиною європейською країною, де застосовується смертна кара.

Читайте також: ЄС має негайно вжити додаткових заходів проти режиму Лукашенка та його оточення – євродепутати

З початку протестів, які розпочалися після президентських виборів 9 серпня, владою були незаконно затримані більше 25 тисяч осіб, включаючи літніх людей, жінок і дітей, у білоруських тюрмах знаходяться більше 125 політичних в’язнів.

«Європарламент у можливо рішучих термінах засуджує вбивство Романа Бондаренка, та висловлює співчуття його родині та всім родинам, які втратили близьких в результаті репресій режиму Лукашенка», - йдеться у документі.

Депутати звернулися з вимогою проведення швидкого, ретельного, неупередженого та незалежного розслідування загибелі Романа Бондаренка, та інших активістів, що загинули в ході демонстрацій. Вони підтвердили підтримку вимогам учасників протестів щодо свободи, демократії, гідності та права на вибір власної долі.

Європейські політики закликали владу Білорусі негайно припинити всі форми насильства, та надати постраждалим доступ до медичної та правової допомоги, негайно та без додаткових умов звільнити всіх громадян, що були свавільно затримані режимом в ході протесту.

Читайте також: У Білорусі вже 140 політв'язнів - правозахисники

Як йдеться у документі, Європейський Парламент не прийняв результати так званих президентських виборів від 9 серпня 2020 року, висловив рішучу підтримку народу Білорусі, який виборює власні демократичні права, та закликав до проведення нових, вільних та справедливих виборів, у відповідності до міжнародних стандартів та за спостереження ОБСЄ/БДІПЛ.

Депутати закликали ЄС ініціювати міжнародне розслідування злочинів режиму Лукашенка проти народу Білорусі, та заснувати центр із збору доказів та оперативну групу ЄС у складі міжнародних експертів для допомоги у такому майбутньому міжнародному розслідуванні.

Депутати визнали недостатніми дії ЄС та країн-членів, що були вже застосовані проти режиму Лукашенка та привітали рішення Європейської Ради щодо підготовки третього пакету санкцій, які будуть спрямовані проти фірм та олігархів, що підтримують режим Лукашенка.

Водночас, вони закликали повністю заморозити всі європейські фонди і трансфери, включаючи кредити від Європейського інвестиційного банку, ЄБРР та інших фінансових установ ЄС на адресу уряду білорусі та для фінансування державних проектів. Депутати доручили Європейській службі зовнішніх дій призупинити всі переговори з Білоруссю навколо Пріоритетів партнерства, поки не відбудуться вільні та справедливі президентські вибори.

Читайте також: Білоруська автокефальна православна церква оголосила Лукашенку анафему

Водночас, європейські політики наголосили на необхідності збільшення допомоги від ЄС і країн-членів на підтримку громадянського суспільства, неурядових організацій, правозахисників та незалежну пресу.

Вони засудили висилання європейських дипломатів з Білорусі та закликали ЄС та країни-члени зважити на зниження власного дипломатичного представництва в країні.

Окремим пунктом в доку менті наголошується на необхідності створення європейської версії «Акту Магнітського» для швидкого застосування широких та цільових санкцій проти осіб, державних та недержавних установ та організацій, які несуть відповідальність або залучені до масованих порушень прав людини, до насильства і корупції.

Резолюція містить доручення Президенту Європарламенту довести зміст цієї резолюції до Європейської Ради, Єврокомісії, Високого представника ЄС, до урядів країн-членів, ОБСЄ, а також до влади Республіки Білорусь.

Як повідомляв Укрінформ, ЄС вже запровадив два блоки санкцій щодо 55 офіційних осіб Білорусі та оголосив підготовку третього пакету санкцій, який включатиме, окрім фізичних осіб, найближче оточення Лукашенка та підприємства й установи, на які спирається його режим.

Читайте також: Держдеп попередив Лукашенка: Час зупинити насильство

У Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка. Влада країни продовжує застосовувати жорстокі репресії проти учасників мирних протестів.

Нова хвиля демонстрацій проти режиму відбулася в країні після того, як 12 листопада в Мінську в лікарні помер 31-річний Роман Бондаренко, якого напередодні невідомі особи в масках викрали під час протестів та жорстоко побили.

Фото: TUT.BY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-