США в ОБСЄ: Молдова будує демократію попри присутність військ РФ

США в ОБСЄ: Молдова будує демократію попри присутність військ РФ

Укрінформ
Сполучені Штати продовжать підтримку молдовського народу у побудові демократії та благополучного майбутнього, незважаючи на триваючу присутність російських військ у Придністров'ї.

Про це заявив на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні постійний представник США при ОБСЄ Джеймс Гілмор у заяві з нагоди президентських виборів у Молдові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З 1991 року США є відданим партнером Молдови. Ми підтримували та продовжуємо підтримувати молдавський народ у його побудові демократії та благополучного майбутнього для своєї країни, незважаючи на триваючу присутність російських військ у Придністров'ї", - зазначив він.

Очільник місії США в ОБСЄ закликав лідерів Молдови до співпраці з метою протистояння пандемії COVID-19, розвитку економіки країни, зміцнення демократичних інститутів та верховенства права, боротьби з корупцією, а також з метою захисту суверенітету та територіальної цілісності.

"Ми закликаємо Молдову тісно співпрацювати з ОБСЄ з метою реалізації рекомендацій БДІПЛ та Венеційської комісії Ради Європи", - заявив Гілмор.

Придністров'я, де російськомовне населення становить більшість, проголосило незалежність від Молдови у 1990 році. Росія військово та економічно підтримує сепаратистський режим в регіоні, а присутність своїх військ називає "миротворчою операцією". У той же час міжнародне співтовариство визнає Придністров'я частиною Молдови.

Читайте також: Санду: Україні може бути корисно врахувати досвід Придністров’я у діях щодо Донбасу

На території невизнаного Придністров'я дислоковані частини 14-ї російської армії. Як відомо, на Стамбульському саміті ОБСЄ 1999 року РФ взяла на себе зобов’язання вивести до кінця 2002 року з території Придністров'я (Республіка Молдова) свою групу військ та боєприпаси (на складах у селі Колбасна Рибницького району зберігаються понад 20 тисяч тонн боєприпасів), що, втім, так і не було зроблено.

У травні 2017 року Конституційний суд Молдови ухвалив, що перебування російських збройних сил на території Придністров'я суперечить нейтралітету держави.

За результатами виборів у листопада 2020 року президентом Молдови стала Мая Санду, перемігши діючого президента Ігоря Додона, який мав проросійський імідж.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-