У містах Білорусі проходять акції пам'яті Романа Бондаренка, є затримані

У містах Білорусі проходять акції пам'яті Романа Бондаренка, є затримані

Фото, відео
Укрінформ
У Мінську, Могильові, Гродно, Гомелі та ряді інших міст Білорусі в п'ятницю проходять акції в пам'ять про загиблого напередодні Романа Бондаренка.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Onliner.

У багатьох населених пунктах Білорусі вийшли вшанувати пам'ять Романа Бондаренка. О 12 годині по всій країні була оголошена неофіційна хвилина мовчання в пам'ять про загиблого. Люди в цей час ставали в ланцюги солідарності.

Акції пам'яті Романа Бондаренко / Фото: TUT.BY

Як повідомляє Naviny.by, приблизно о 12:20 силовики почали затримувати учасників акціїу Бресті "Чотирьох людей було затримано на перехресті вулиці Московської з Партизанським проспектом, двох - на вулиці Жовтневої Революції біля гребного каналу, одного - на проспекті Машерова поруч із зупинкою громадського транспорту МОПРа", - зазначив правозахисник Володимир Величкін.

За його словами, затриманих посадили в мікроавтобуси і відвезли. Правозахисники з'ясовують, куди їх доставили.

Фото і повідомлення про акції пам'яті загиблого надходять з різних куточків країни.

Акція скорботи проходить і у дворі, де жив молодий чоловік і звідки його позавчора ввечері забрали троє невідомих.

О 12:00 в Мінську провели хвилину мовчання в пам'ять про Бондаренка. За словами очевидців, люди шикувалися в ланцюжки солідарності, а машини, які проїжджали повз, активно їм сигналили.

Багато хто сьогодні прийшов на «площу Змін» не тільки з квітами, свічками і фотографіями, а й з біло-червоно-білими прапорами.

Близько 200 працівників підприємства «Інтеграл» також вийшли на акцію солідарності.

У регіонах люди почали збиратися біля храмів з квітами і лампадками, щоб вшанувати пам'ять Бондаренка. У Могильові під час акції пам'яті до храму прийшли силовики.

У гомельському костелі рівно о 12:00 задзвонили дзвони. Там люди також зібралися на акцію.

Крім того, пам'ять загиблого вшанували в таких населених пунктах, як Воложин, Глибоке, Дзержинськ, Жлобин, Жодино, Молодечно, Узда.

Як повідомляє видання, студенти МДЛУ і БДУІР, артисти мінської філармонії також долучилися до акції.

За даними правозахисного центру «Весна», на проспекті Незалежності в Мінську було затримано шістьох осіб, серед яких керівниця спецпроектів TUT.BY Марія Єрьома.

Також повідомляється про затримання в Слуцьку, Молодечно, Вілейці, Світлогорську, Борисові, Докшицях (затримано 8 осіб).

В Ляховичах затримали всіх, хто вийшов віддати данину пам'яті Роману Бондаренку. Точна кількість не уточнюється.

Правозахисникам "Весни" повідомили, що затримано також лідера гурту "Старий Ольса" Дмитра Сосновського. Повідомляється, що затримання відбулося в Клецьку.

Як повідомлялося, в Мінську увечері 12 листопада помер Роман Бондаренко, якого напередодні невідомі особи в масках викрали з так званої «Площі Змін», а через кілька годин 31-річний чоловік з важкими травмами був доставлений в лікарню, де і помер. Після цього на цій площі відбулася спонтанна масова акція пам'яті Романа Бондаренко.

У Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%.

Читайте також: Тихановська оголосила героєм білоруса, який загинув від рук силовиків

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

Читайте також: ЄС назвав вбивство Романа Бондаренка в Мінську ганебним наслідком дій білоруської влади

Лукашенко, легітимність якого як президента Білорусі не визнають країни ЄС і Україна, 23 вересня «вступив» на посаду на новий термін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-