Ватикан позбавив усіх регалій кардинала через сексуальні злочини проти дітей

Ватикан позбавив усіх регалій кардинала через сексуальні злочини проти дітей

Укрінформ
Папський престол позбавив польського кардинала - 97-річного Генрика Гульбіновича - регалій єпископа, заборонив йому відправляти богослужіння і позбавив прав бути відспіваним і похованим у соборі.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться в офіційному повідомленні, оприлюдненому на інтернет-сторінці папського Нунція у Польщі.

Як зазначається у повідомленні, після розслідування всіх звинувачень на адресу Гульбіновича Ватикан прийняв такі дисциплінарні кроки: заборонити йому брати участь у відправленні богослужінь і публічних зустрічах; заборонити використання регалій єпископа; позбавити прав бути відспіваним і похованим у соборі.

Окрім того, Папський престол зобов’язав кардинала-емерита переказати певну суму коштів на діяльність фундації святого Йосипа, яку було створено Конференцією Єпископату Польщі для допомоги жертвам сексуального насильства.

Читайте також: Ватикан скасовує правило "папської таємниці" щодо випадків педофілії

Кардинал Гульбінович був вроцлавським архиєпископом упродовж 1976-2004 років. У 2019 році до окружної прокуратури у Вроцлаві було подано заяву про сексуальне насильство Гульбінивича над 15-річним учнем духовної семінарії. Його також звинувачують у приховуванні подібних педофільських скандалів серед підлеглих йому священиків.

Як зазначають польські ЗМІ, покарання кардинала Гульбіновича є одним із найбільш жорстких, яке може накласти Ватикан на церковного ієрарха високого рангу.

Як повідомляв Укрінформ, у Ватикані розпочався суд щодо двох католицьких священників у справі про ймовірні сексуальні злочини з їх боку – вперше в історії релігійного міста-держави.

Папа Римський Франциск закликав до «рішучих дій» проти сексуального насильства одразу, коли був обраний у 2013 році, проте критики стверджують, що він не зробив вдосталь, щоб притягнути до відповідальності єпископів, які нібито приховували сексуальне насильство.

У серпні 2018 року Папа Римський звернувся до всіх католиків із засудженням сексуального насильства та вимагав припинити приховування таких інцидентів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-