Дуда пропонує компроміс щодо абортів у Польщі

Дуда пропонує компроміс щодо абортів у Польщі

Укрінформ
Президент Польщі запропонував передбачити в законодавстві норму, яка дозволяє переривати вагітність у разі високої ймовірності смерті новонароджених.

Як повідомляє Укрінформ з посиланням на Prezydent.pl, про це йдеться у відкритому листі Анджея Дуди.

“Враховуючи рекомендації Трибуналу, цей проєкт передбачає нове доповнення, яке відновлює можливість переривання вагітності відповідно до Конституції РП, лише у разі так званих летальних вад. Тобто коли медичний аналіз показує високу ймовірність народження мертвої дитини, або вона має невиліковну хворобу чи ваду, яка призведе до її смерті попри терапевтичні дії”,- написав Дуда.

Він додав, що в разі ухвалення цієї поправки у законодавстві знову буде три легальні підстави для переривання вагітності: загроза життю матері, вагітність унаслідок зґвалтування чи інцесту, тяжка вада плоду, що веде до його смерті.

Читайте також: Дуда - про обмеження абортів: Рішення треба доопрацювати

Президент зазначив, що розраховує на широкий консенсус у цій справі та співпрацю влади й опозиції.

Глава польського уряду Матеуш Моравецький уже заявив про намір провести в наступний понеділок консультації з опозицією на тему пропозиції президента.

Як повідомляв Укрінформ, Конституційний трибунал Польщі 22 жовтня визнав, що аборт на підставі патології плоду порушує конституційний принцип захисту життя, пов'язаний з положенням про гідність людини.

Читайте також: Донька Дуди висловила незгоду з рішенням Конституційного трибуналу у справі про аборти

Це звужує легальне поле для абортів. Відтепер вагітність можна переривати лише за умови, що вона стала наслідком зґвалтування чи інцесту, або у разі загрози життю жінки. 

Це рішення обурило багатьох поляків, на знак протесту громадяни вийшли на вулиці. Багатотисячні акції не вщухають дотепер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-