Нагірний Карабах: Азербайджан у ЄСПЛ позивається до Вірменії

Нагірний Карабах: Азербайджан у ЄСПЛ позивається до Вірменії

Укрінформ
Азербайджан у вівторок подав до Європейського суду з прав людини запит про вжиття відносно Вірменії тимчасових заходів із забезпечення припинення бойових дій у Нагірному Карабаху.

Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомили у ЄСПЛ.

Уряд Азербайджану, зокрема, просить Суд вказати Єревану на необхідність вжиття таких заходів: припинити артилерійські обстріли та ракетні удари з вірменської території окупованих територій Азербайджану, включаючи житлові райони, публічні будівлі, кладовища та іншу цивільну інфраструктуру; припинити військову, політичну, фінансову та іншу підтримку «кримінальної влади» та окупованих територіях; припинити надсилання збройних сил, а також так званих «волонтерів» на суверенну територію Азербайджану; утриматись від залучення іноземців на азербайджанській території.

Читайте також: Баку та Єреван звинуватили одне одного в обстрілах

Окрім цього, Баку вимагає від Єревану вивести збройні сили з території Азербайджану.

У ЄСПЛ зазначили, що запит Азербайджану буде розглянуто якнайскоріше.

Як повідомлялося, раніше Вірменія подавала аналогічні запити до Європейського суду проти Азербайджану, а також Туреччини.

Читайте також: Президент Азербайджану назвав умови припинення вогню у Нагірному Карабаху

Вірменія і Азербайджан 27 вересня розпочали воєнні дії в Нагірному Карабаху, взаємно звинувативши один одного в обстрілі прикордонних територій і в провокуванні насильства. Обидві країни оголосили воєнний стан і мобілізацію.

Бойові дії спровокували військові втрати з обох сторін і численні жертви серед мирного населення.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах спалахнув 1988 року. У 1994-му - після шести років війни - був підписаний Бішкекський протокол, згідно з яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", проте Азербайджан не визнав цього, заявивши, що територію окупувала Вірменія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-