Нагірний Карабах: ЄС вітає угоду про гуманітарне припинення вогню

Нагірний Карабах: ЄС вітає угоду про гуманітарне припинення вогню

Заява
Укрінформ
Євросоюз закликає Азербайджан і Вірменію негайно повернутися до переговорів щодо врегулювання у Нагірному Карабаху під егідою співголів Мінської групи ОБСЄ.

Така інформація, як повідомляє Укрінформ, міститься у заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля, оприлюдненій на сайті Європейської ради.

«Євросоюз вітає угоду, що була досягнута 10 жовтня про гуманітарне припинення вогню між Вірменією та Азербайджаном. ЄС закликає сторони неухильно дотримуватися цієї угоди та закликає всіх акторів, включаючи зовнішніх, утримуватися від будь-яких дій, що можуть призвести до подальших жертв. У цьому зв’язку ми з глибоким занепокоєнням сприймаємо повідомлення про продовження військових дій, у тому числі спрямованих проти цивільних об’єктів, а також повідомлення про жертви серед цивільних осіб. Ми закликаємо сторони забезпечити повну повагу до досягнутої угоди на місцях», - йдеться у документі.

Високий представник повторив заклик ЄС до сторін конфлікту долучитися до змістовних переговорів під егідою співголів Мінської групи ОБСЄ без зволікання та без попередніх умов, на основі погоджених принципів.

Читайте також: ЄС закликає Вірменію та Азербайджан припинити вогонь і повернутися до перемовин

«ЄС продовжує підтримувати роботу співголів Мінської групи ОБСЄ у пошуку політичного рішення шляхом переговорів для цього конфлікту, і надалі докладатиме зусилля для досягнення тривалого миру в цьому регіоні», - наголошується в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, 10 жовтня міністри закордонних справ Вірменії, Азербайджану та Росії за підсумками переговорів у Москві ухвалили спільний документ, який передбачав припинення вогню з 12.00 10 жовтня. У заяві міністрів ішлося про те, що параметри такого припинення вогню мають бути погоджені додатково.

Читайте також: Нагірний Карабах: Баку і Єреван обмінялися звинуваченнями у зриві перемир'я

Та вже 11 жовтня Азербайджан і Вірменія обмінялися звинуваченнями в порушенні режиму припинення вогню.

Вірменія й Азербайджан почали бойові дії у Нагірному Карабаху вранці 27 вересня, взаємно звинувативши одне одного в обстрілі прикордонних територій та у провокуванні насильства. Обидві країни оголосили воєнний стан та мобілізацію. Бойові дії призвели до військових втрат з обох сторін та жертв серед мирного населення.

Євросоюз неодноразово заявляв, що подальша військова ескалація конфлікту навколо Нагорного Карабаху несе великі ризики для безпеки усього регіону, адже загрожує втягуванням в конфлікт зовнішніх акторів.

Читайте також: ОБСЄ закликає Вірменію й Азербайджан обмінятися полоненими і загиблими

Переговори щодо врегулювання конфлікту в Нагорному Карабаху під егідою Мінської групи ОБСЄ, до якої входять співголови від США, Франції та Росії, тривають з 1992 року, але 28 років дипломатичних зусиль не привели до стійкого вирішення цього конфлікту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-