Баку і Єреван домовилися про припинення вогню у Нагірному Карабасі

Баку і Єреван домовилися про припинення вогню у Нагірному Карабасі

Укрінформ
Міністри закордонних справ Вірменії, Азербайджану та Росії Зограб Мнацаканян, Джейхун Байрамов і Сергій Лавров ухвалили спільний документ за підсумками переговорів у Москві щодо Нагірного Карабаху, які тривали понад десять годин.

Про це в суботу, 10 вересня, повідомило агентство ТАСС, передає Укрінформ.

За словами Лаврова, на переговорах щодо невизнаної "республіки" досягнуто домовленості про припинення вогню із 12:00 10 жовтня.

При цьому він додав, що формат режиму припинення вогню буде узгоджено додатково.

Також Азербайджан і Вірменія повернуться до переговорів у Мінському форматі для мирного врегулювання ситуації в Нагірному Карабасі. Формат переговорів не зміниться. 

Читайте також: Азербайджан заявив, що зайняв у Карабасі ще 9 населених пунктів, Вірменія спростовує

Як повідомлялося, Вірменія й Азербайджан вранці 27 вересня відновили бойові дії у Нагірному Карабасі, взаємно звинувативши одне одного в обстрілі прикордонних територій та у провокуванні насильства. Обидві країни оголосили воєнний стан та мобілізацію. Бойові дії вже призвели до військових втрат з обох сторін та численних жертв серед мирного населення.

Україна закликала сторони конфлікту у Нагірному Карабасі врегулювати конфлікт з дотриманням принципу територіальної цілісності держав.

Читайте також: Конфлікт у Карабасі: в ООН заявляють про загибель 53 цивільних

Конфлікт між Азербайджаном та Вірменією через Нагірний Карабах розпочався 1988 року. У 1994 році - після шести років війни - був підписаний Бішкекський протокол, згідно з яким Азербайджан та Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, заявивши, що територію окупувала Вірменія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-