Євросоюз і Рада Європи закликали до повної заборони смертної кари у світі

Євросоюз і Рада Європи закликали до повної заборони смертної кари у світі

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель та генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич напередодні Всесвітнього дня боротьби за скасування смертної кари закликали до повної відмови від найвищої міри покарання у світі.

Як повідомляє Укрінформ, текст спільної заяви посадовців оприлюднений на сайті Європейської ради.

«У Всесвітній та Європейський день проти смертної кари Європейський Союз і Рада Європи підтверджують, що заперечують використання вищої міри покарання за будь-яких обставин, та закликають до повної заборони смертної кари. Ми вітаємо, що використання смертної кари продовжує скорочуватися, і це підтверджує тенденцію до її повної заборони. У 2019 році страти виконувалися лише у 20 країнах світу. Це історичний мінімум, але, попри це, 20 країн – це забагато», - йдеться у документі.

Читайте також: У Казахстані скасували смертну кару

Представники ЄС і Раді Європи закликали всіх членів ООН підтримати резолюцію щодо мораторію на застосування смертної кари, яка розглядатиметься під час сесії Генасамблеї ООН у грудні 2020 року. Вони також закликали членів Ради Європи, які все ще не приєдналися до протоколу Європейської конвенції з прав людини, зробити це.

«Рада Європи і ЄС ще раз закликають Білорусь, єдину європейську країну, де все ще виконуються страти, заборонити смертну кару та приєднатися до більшості держав, які скасували це жорстоке та негуманне покарання раз і назавжди», - наголосили європейські представники.

Читайте також: У США вперше після скасування мораторію стратили афроамериканця

Нагадаємо: всесвітній день боротьби за скасування смертної кари був проголошений у 2002 році з ініціативи Всесвітньої коаліції за скасування смертної кари. 27 вересня 2007 року Рада Європи офіційно проголосила 10 жовтня Європейським днем проти смертної кари.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-