Азербайджан і Вірменія заявили про відновлення боїв у Нагірному Карабаху

Азербайджан і Вірменія заявили про відновлення боїв у Нагірному Карабаху

Укрінформ
Вранці 5 жовтня технічні засоби радіолокаційних систем сил ППО Азербайджану зафіксували пуск ракети, випущеної по Азербайджану зі стартових позицій у Джермукському, Гафанському і Бердському районах Вірменії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє АЗЕРТАДЖ з посиланням на пресслужбу міністерства оборони.

Там заявляють, що протягом кількох днів завдаються систематичні ракетні удари з території Вірменії по густонаселених районах і цивільній інфраструктурі на території Азербайджану.

Водночас міністерство оборони Вірменії заперечує факт обстрілу території Азербайджану і заявляє, що він вівся з окупованих територій.

Представник Міністерства оборони Вірменії Арцрун Ованнісян заявив ARMENPRESS, що на лінії зіткнення вірменські війська ведуть запеклі бої.

«Вранці противник почав широкомасштабний наступ у південному напрямку. Наші війська ведуть запеклі бої, відкидаючи противника назад. Водночас Збройні сили Азербайджану почали інтенсивно обстрілювати і Степанакерт», - зазначив Ованнісян.

Читайте також: Дипломатичного вирішення Карабаського конфлікту не пропонувалося за всі 28 років - Алієв

Водночас, за даними Генпрокуратури Азербайджану, з початку відновлення воєнного конфлікту в Нагірному Карабасі 27 вересня в Азербайджані загинули 24 мирні жителі, поранення отримали щонайменше 121 особа. Крім того, 56 цивільним об'єктам і 306 приватним будинкам завдано збитків, інформує агентство АПА.

У Вірменії заявляють, що в неділю, 4 жовтня, «Азербайджан з безпрецедентною інтенсивністю обстрілював столицю Нагірного Карабаху Степанакерт і місто Шуші, серед мирного населення є загиблі і поранені». За останніми даними, загинули 4 мирні жителі, поранено 10.

Читайте також: Азербайджан висунув Вірменії умову для припинення вогню в Карабаху

Станом на 3 жовтня Вірменія заявляла про знищення 123 безпілотників, 14 вертольотів, 355 танків та інших бойових машин, 14 літаків, 4 "Смерчів" і 2745 азербайджанських військових.

Як повідомлялося, Вірменія та Азербайджан вранці 27 вересня відновили бойові дії в Нагірному Карабасі, взаємно звинувативши одне одного в обстрілі прикордонних територій і в провокуванні насильства. Обидві країни оголосили воєнний стан і мобілізацію. Бойові дії вже призвели до військових втрат з обох сторін і численних жертв серед мирного населення.

Україна закликала сторони конфлікту в Нагірному Карабасі не розпалювати додаткові емоції і врегулювати конфлікт з дотриманням принципу територіальної цілісності держав.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах розпочався в 1988 році. У 1994 році - після шести років війни - був підписаний Бішкекський протокол, згідно з яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, заявивши, що територію окупувала Вірменія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-