Надії Лукашенка - на РФ і 300 спартанців партгоспполітактиву

Надії Лукашенка - на РФ і 300 спартанців партгоспполітактиву

Укрінформ
Після зустрічі з Путіним "бацька" активно зайнявся силовим блоком

Відпочивши день після непростих переговорів з Путіним, у середу Олександр Лукашенко знову розвинув бурхливу діяльність. Причому у тому чи іншому вигляді, але всі резонансні зустрічі і заяви мали відношення до силового блоку проблем. Спробуємо розібратися в них, з огляду на ключовий момент - це перші дії диктатора після повернення з Сочі.

Схоже, підтверджуються інсайди, ніби на зустрічі з Лукашенком ВВП поставив йому черговість завдань - спочатку той збільшує ступінь контролю над ситуацією, у мінсько-московській риториці «наводит порядок», а вже потім обговорюються форми подальшого співіснування.

ВІД СТРАХУ ХОЛОДІЮЧИ: РОСІЯ, ШОЙГУ І МАНЕВРИ…

У начитаній Росії люблять рядки Мандельштама: «Все перепуталось, и некому сказать, / Что, постепенно холодея, / Все перепуталось, и сладко повторять: / Россия, Лета, Лорелея». Лукашенко, який холодів від страху, посеред тижня солодко повторював: «Россия, Шойгу и маневры».

Судячи з висвітлення одноденного візиту російського міністра оборони до Мінська, основну роль майстра розмовного жанру виконував Лукашенко. Він будував свої промови як продовження діалогу з дорогим і коханим Владіміром Владіміровичем: «Мы договорились с президентом России, что нам надо продолжить учения…»; «Я также просил президента России о некоторых типах вооружений…». Ще він кидав фрази, які напевно мають сподобатися ВВП, приміром – про надійність оборони «нашего общего отечества – от Бреста до Владивостока».

Тобто, риторика зрозуміла, але що було сказано по суті? Основною тезою, причому такою, що підтверджує згадані вище інсайди, видається ось ця: «Если кто-то думает, что Беларусь ослабла, что не выстоим, что Россия отойдет в сторону, это для дураков рассуждения. Мы в состоянии удержать ситуацию». При цьому ще уточнення - ситуацію «не только в Беларуси, но и по периметру наших границ». І далі з виходом на загальну оборону.

До речі, мало хто звернув увагу, але Лукашенко натякнув на візит ВВП до Білорусі: «Сказал ему (Путіну, - ред.), что когда вы приедете, мы посмотрим, что нам и где надо реально укрепить в плане Союзного государства». Але, мабуть, цей візит ще треба заслужити. І він стане можливим лише після припинення масових протестів. А поки нехай Лукашенко приїздами «меньших братьев» задовольняється і перед ними розпинається.

Окрема велика тема - військові маневри: «Нам надо продолжить учения на территории Беларуси "Славянское братство", которые проходят под Брестом… Надо подумать о втором этапе учений и других учениях, выработать план, не оглядываясь по сторонам, кто нам и что скажет. Мы не собираемся никого напрягать, внаглую что-то делать, но свои интересы мы должны блюсти». Тут цікавим є ось це «не собираемся никого напрягать, внаглую что-то делать». Схоже, тут Олександр Григорович злегка дав задній хід і послав знак трьом сусідам, Польщі, Литві та Україні: мовляв, я не збожеволів і «напрягать внаглую», тобто влаштовувати прикордонні провокації, не буду.

Шойгу у відповідь, згідно з повідомленнями медіа, відреагував тільки на навчання. Виявляється, у цьому сенсі рік видався «скомканным» (напевно, через COVID-19), «план совместных мероприятий: учений, встреч, совместных заседаний» виявився виконаним лише на 30%. Шойгу сказав, що «надо до конца года выйти хотя бы на 70%». І анонсував наступні навчання вже у жовтні.

КОНТРТЕРОРИСТИЧНІ НАСТУПАЛЬНІ НАВЧАННЯ РФ + РБ

А от щодо запитів на «некоторые виды вооружений» відгук пішов, але не від Шойгу, а від Пєскова. Він м'яко, але відкинув це твердження, сказав, що про постачання «некоторых типов вооружения» на зустрічі в Сочі не йшлося, а лише «обсуждалось взаимодействие по линии ВПК». Тобто цей відгук, по суті, став і окриком * Кремль не готовий підписуватися під кожною заявою Олександра Григоровича і не дає йому права односторонньо розповідати (оголошувати і/або фантазувати) постфактум після переговорів з Путіним.

Показовим також є те, що повідомлялося після візиту Шойгу до Мінська на сайті Міноборони РФ. Усе - строго відповідно до заяв Сергія Кужугетовича у Мінську - новини про інтенсивні спільні заходи, навчання. Цікава деталь: у стратегічних командно-штабних навчаннях «Кавказ-2020» беруть участь ЗС п'яти країн, але у новині сказано про прибуття військових з Білорусі і... Китаю. Мабуть, це можна сприймати і як кивок Пекіну - у Москві та Мінську добре пам'ятають і про його особливі інтереси в Білорусі…

В іншій новині розповідається про не такі вже великі тактичні російсько-білоруські навчання «Славянское братство», які проходять у Брестській області неподалік від кордону з Україною та Польщею: «В соответствии с планом подготовительного этапа учения личный состав десантников двух стран провел первую тренировку преодоления водной преграды – реки Мухавец». Наступальні частини (десантники), що форсують водну перешкоду - це що, оборонні, «контртеррористические» навчання, як заявлялося раніше?

На жаль, ні. І це саме те, про що сказав напередодні глава ЗС Литви Вальдемарас Рупшис (нагадаємо, що раніше білоруські тактичні навчання проходили у Гродненській області, біля кордонів з Литвою та Польщею). Він підкреслив відмінність навчань НАТО у Балтії і Польщі з оборонним сценарієм – від білоруських і білорусько-російських навчань: «Ми оцінюємо це як тиск... Постійно треба оцінювати, наскільки їхні сили поруч з нашим кордоном зростають. Зрозуміло, що їх бойова міць, розташування військових засобів, а також ці навчання викликають занепокоєння, так як навчання завжди орієнтовані, попри твердження, на атакуючі дії». Але при цьому, за його словами, поки що у зв'язку з цими навчаннями "безпосередньої військової загрози точно немає".

Отже, повертаючись до слів Шойгу. За останні 3,5 місяці у Білорусі і за участю Білорусі, Росії та їхніх партнерів має відбутися більше військових заходів, ніж за попередні 8,5 місяці. І це може означати накачування, сублімацію ситуації на зразок воєнного стану, а може бути і інформаційно-психологічною підготовкою до введення такого. Не кажучи вже про те, що у цьому можна вбачати і тиск не лише на сусідів Білорусі, а й на опозицію всередині країни.

ЗУСТРІЧ ІЗ ПАРТГОСППОЛІТАКТИВОМ

І ось інша важлива подія, ініційована Лукашенком у середу - «встреча с политическим активом страны» у Палаці Незалежності, тому самому, навколо якого він раніше героїчно бігав з автоматом. Чудовою, звичайно, є сама назва заходу. У пострадянській пресі люблять щось подібне називати старорадянським терміном «встреча с партхозактивом».. Але Олександр Григорович зробив все, щоб така саркастична аналогія зчитувалася цілком серйозно.

Хто ж був на цій зустрічі: «Высшие должностные лица, члены Совета Республики и депутаты Палаты представителей, руководители и специалисты государственных органов и организаций, представители местной власти из каждой из областей, работники АП, руководители средств массовой информации – всего почти 300 человек». Але число ж яке - та це ж 300 спартанців, яким належить захищати місцеві Фермопіли, лукашенківські ферми з пилами.

Олександр Григорович довірливо сказав, що зібрав усіх, щоб ознайомити зі найсвіжішою «оперативной, аналитической информацией», яка розвінчає міфи про ситуацію в країні і розповість про справжні задуми опонентів. Ну, що сказати, це, звичайно, було краще, ніж «перехват» берлінсько-варшавської розмови Ніка і Майка. Але не сказати, щоб так вже креативно і переконливо. По суті, Лукашенко переказав основні тези робіт Шарпа, узагальнено назвавши їх «классическим американским учебником цветных революций всем известного Джина Шарпа».

Своїх супротивників він назвав «даже не оппонентами, а агрессорами», які «10 лет скрупулезно готовились к нынешнему времени "Ч"». Далі дослівно: «Чтобы сразу снять все маски, назовем этих игроков поименно. На уровне глобальных центров это прежде всего Соединенные Штаты Америки, конкретнее – их сеть фондов по поддержке так называемой демократии. На европейском континенте активно действовали американские сателлиты: Польша, Литва, Чехия и, к сожалению, наша Украина». (І знову чарівно, оскільки розкриває рівень особистості - навіть не «крымнаш», а «украиннаш»).

УКРАЇНА ЯК "ФОРПОСТ ПОЛІТИЧНИХ ПРОВОКАЦІЙ"

Як же розписує Лукашенко розподіл ролей. Чехія, за його версією, – «с давних времен в качестве ресурсного хаба». Красиво і незрозуміло. Схоже, що так диктатор готується відбивати атаки у зв'язку зі скандальними поставками йому чеських світлошумових гранат. (І ось якраз вчора фура з білоруськими номерами і без розпізнавальних знаків була помічена під час заїзду на територію заводу Zeveta у Бойковіце).

Але дивимося далі. Польща у Лукашенка спочатку «инкубатор медиаканалов ("Белсат", "Nexta" та інші)», а потім – «площадка для альтернативных органов в изгнании». Литва ж, «уязвленная темой БелАЭС, таран белорусско-европейских отношений». (А «несчастная девочка» Тихановська, яка перебуває з оточенням у Вільнюсі, лідером у вигнанні у нього не вважається). І ось нарешті Україна, про нас сказано детальніше: «Несмотря на нашу неизменную ее (України, - ред.) поддержку (например, в вопросах территориальной целостности, да и по другим), вопреки духу наших взаимоотношений стала форпостом политических провокаций».

Дуже цікаво! Як і у будь-якого великого мислителя, ці слова можна тлумачити по-різному. Але, ймовірно, тут Олександр Григорович має на увазі давню історію з "вагнерівцями", яка, однак, все ще на слуху і викликає багато запитань (у тому числі і в Україні) …

І далі йде анонсована з самого початку спроба перекладу Джина Шарпа з підв'язаними до нього білоруськими прикладами. Лукашенківські оперативники-аналітики підготували для правителя концепцію семи етапів «сценария по уничтожению страны» (що для нього рівнозначно приходу «так называемой демократии»).

ЛУКАШЕНКО САМ ПОРІВНЯВ БІЛОРУСЬ З СИРІЄЮ ТА ВЕНЕСУЕЛОЮ

І тут вже вибачте - фразеологія диктатора.

Перший етап. «Подготовительный» Після невдалих спроб кольорових революцій 2006 і 2010 років зовнішні суб'єкти перейшли від технологій прямої дії до методів м'якої сили і трансформації влади зсередини. Тут Лукашенко не посоромився порівнювати свою вотчину з Сирією та Венесуелою! Славний піар, якщо подивитися на пануючі там бої і розорення. Але для О. Г. важливим є інше - туди прийшла і не дала повалити диктаторів Росія.

Далі - самі заголовки:

● Второй этап. Парламентские выборы (2019).

● Третий этап. Подготовка к президентским выборам.

● Четвертый этап. Президентская кампания.

● Пятый этап. Попытка майданного сценария.

● Шестой этап. Поствыборный протест.

● Седьмой этап. Попытка легализации инфраструктуры перемен.

І ось фінал: «Белорусский сценарий 2020 года представляет собой сплав из наиболее эффективных цветных технологий дестабилизации, получивших апробацию в разных странах. Очевидна ставка на масштаб и длительность протестов, изматывание сил и истощение ресурсов. Мы знаем, кто руководит, кто чего-то хочет в Беларуси, и поэтому не расслабляемся и готовы ответить на любой вызов». 

З такого резюме лукашенківської оперативної аналітики можна робити зустрічні висновки. На озброєння остаточно взята концепція і термінологія, максимально близька Путіну, і яка лякає його найбільше. Судячи з відсутності слів про конструктивність спілкування з робітниками, студентами/молоддю, які звучали раніше, – взято чіткий курс на силове придушення протесту. Але і з іншого боку, за прихованим визнанням можливості «длительных протестов» можна судити, що жорсткий силовий розгон до якоїсь конкретної дати поки не передбачається.

Тобто, у кінцевому підсумку, плани режиму такі. По-перше, воєнізована істерія, але без очевидних провокацій по периметру. По-друге, придушення всіх форм громадянської активності з фразеологією, що це прояви дій «агрессоров», творців кольорової революції. По-третє, готовність до більш-менш тривалого існування у такому режимі в надії, що люди врешті-решт втомляться від марності ризикованих для них протестів. І лише після цього - приїзд Путіна та розмова, як жити далі.

План зрозумілий, але чи вдасться його реалізувати?

Олег Кудрін, Рига

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-