Європарламент виступає за жорсткіший контроль експорту зброї

Європарламент виступає за жорсткіший контроль експорту зброї

Резолюція
Укрінформ
Європейський Союз разом з Великою Британією є другим за обсягами світовим постачальником зброї, тож громадяни ЄС, з міркувань безпеки, мають були краще поінформовані про діяльність національних урядів у цій сфері.

Про це йдеться у резолюції, яку ухвалив Європейський парламент, повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на сайті ЄП.

Зазначається, що резолюція була ухвалена 341-им голосом «за», 124 депутати висловилися «проти», 230 – утрималися.

«З огляду на зростаючу важливість виробництва зброї, депутати закликали зміцнити систему громадського контролю над експортом військового обладнання та технологій», - йдеться у публікації.

Депутати нагадали національним урядам про те, що дотримання правил ЄС щодо контролю за експортом товарів та технологій військового призначення мають перевагу над будь-якими національними економічними, соціальними, комерційними чи промисловими інтересами.

За даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру, експорт зброї 28 європейських країн (з Великою Британією включно) становив 26 відсотків у глобальному експорті зброї у 2015-2019 роках. За цим показником країни ЄС і Британія поступаються лише США (36 відсотків) і посідають другу позицію, випереджаючи Росію (21 відсоток світового експорту зброї).

Головні країни-споживачі такої продукції європейського виробництва розташовані на Близькому Сході та у Північній Африці. Та обставина, що у цьому регіоні тривають відразу кілька військових конфліктів, роблять питання щодо посилення експортного контролю за постачанням зброї ще більш актуальним.

Читайте також: Європарламент ухвалив резолюцію щодо ситуації у Середземному морі

У резолюції наголошується, що останніми роками досягнуто певний прогрес у відпрацюванні спільної позиції ЄС щодо експорту зброї, який все ще залишається, переважно, внутрішньою справою кожної з країн-членів. Зокрема, країни-члени надають дані для підготовки періодичних доповідей Єврокомісії у цій сфері, але близько третини з них не надсилають повної інформації про контракти.

Європарламент підтримав рішення Європейської ради розробити чіткі правила щодо надання такої інформації від країн-членів ЄС, а також ідею щодо створення єдиної інтерактивної бази даних, яка буде оновлюватися за підсумками щорічних доповідей про обсяги експорту європейської зброї до третіх країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-