Польща не планує після 2022 року продовжувати газовий контракт з Росією

Польща не планує після 2022 року продовжувати газовий контракт з Росією

Укрінформ
Польська державна нафтогазова компанія PGNiG не планує продовжувати довгостроковий контракт з російським Газпромом після його завершення в 2022 році.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів голова правління польської державної нафтогазової компанії PGNiG Єжи Квєцінський.

“Так, ми вже однозначно відмовилися від продовження нинішнього контракту з Газпромом”,- заявив Квєцінський.

Він зазначив, що Польща завершила один арбітражний спір з Газпромом, який тривав з 2014 року (щодо завищеної ціни на газ і виплати Газпромом компенсації – ред.), але з 2017 року триває інша суперечка між сторонами.

Читайте також: Польська PGNiG восени розпочне розвідку газу на заході України

“Це вже стало нашою постійною діяльністю в контактах з Газпромом. І така ситуація, імовірно, триватиме до кінця нашого контракту з Газпромом (2022 року)”,- наголосив Квєцінський.

Торкаючись питання проєкту “Північний потік-2” він зазначив, що Варшава є його “активним противником”. Голова PGNiG наголосив, що Польща не вважає цей проєкт комерційним, а “типово політичним”, який “загрожує безпеці регіону”.

Так званий Ямальський контракт між Польщею та Росією, що був підписаний в 1996 році, і згодом був продовжений, передбачає поставки щороку близько 10 млрд кубометрів газу. Згідно з вимушеною формулою "бери або плати" (take-or-pay), яку Газпром нав'язав польській компанії, PGNiG мусить купувати щороку (до 2022 року) не менш ніж 8,7 млрд кубометрів газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-