Китай та Індія домовилися про врегулювання на кордоні

Китай та Індія домовилися про врегулювання на кордоні

Укрінформ
Міністри закордонних справ Індії та Китаю Субраманьям Джайшанкар і Ван I, домовилися про нормалізацію ситуації на кордоні в Ладакху. 

Як передає Укрінформ з посиланням на АР, про це глави МЗС домовилися на спільній зустрічі в Москві в четвер.

За результатами зустрічі сторони домовилися, що їхні війська мають вийти з напруженого прикордонного протистояння, утримувати належну дистанцію і таким чином знизити напруженість у Ладакху, де в червні між двома сторонами відбулося найбільш смертоносне зіткнення за останні десятиліття.

Міністри закордонних справ не встановили жодних строків для виведення десятків тисяч військовослужбовців, які з травня перебувають у стані протистояння, але погодилися з тим, що «обидві сторони будуть дотримуватися всіх існуючих угод і протоколу з китайсько-індійських прикордонних питань, підтримуватимуть мир і спокій у прикордонних районах і уникатимуть будь-яких дій, які можуть загострити ситуацію».

Як повідомлялося, Індія і Китай розгорнули додаткові сили вздовж кордону, що проходить через західні Гімалаї, після червневого зіткнення, в ході якого 20 індійських військових були вбиті. Китай не оприлюднив дані про втрати серед своїх військовослужбовців.

З минулого тижня сторони погрожували повномасштабним військовим конфліктом, звинувачуючи один одного у відправленні солдат на територію один одного. Вперше за 45 років на кордоні було чути попереджувальні постріли, оскільки всі зіткнення до цього відбувалися без використання вогнепальної зброї.

Читайте також: Китай та Індія домовилися про врегулювання конфлікту в Гімалайях

Як відомо, індійсько-китайські відносини встановлені у двосторонній угоді від 1954 року. Однак країни до цього часу не змогли вирішити територіальні суперечки навколо двох регіонів - Аксай Чин і Аруначал-Прадеш, які згідно з Сімльською конвенцією 1914 відійшли від Тибету Британській Індії. У 1962 році в результаті прикордонної війни китайські війська зайняли Аксай Чин - територію загальною площею 38 тис. кв. км. Однак Індія досі претендує на неї, стверджуючи, що це частина її провінції Ладакх.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-