Кіпр розслідує законність видачі

Кіпр розслідує законність видачі "золотих паспортів" Коломойському й Григоришину - ЗМІ

Укрінформ
Кіпрська газета Politis опублікувала імена 34 власників "золотих паспортів", до правомірності видачі яких виникли питання у кіпрської влади.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє "Європейська правда".

Зазначається, що паспорти були видані на Кіпрі в 2008-2012 роках за програмою "громадянство в обмін на інвестиції в економіку країни". До 2019 року для отримання такого паспорта потрібно було інвестувати в економіку Кіпру 2 мільйони доларів.

Всього в цей період кіпрське громадянство в обмін на інвестиції отримала 141 особа. Цей список був направлений президентом Кіпру Нікосом Анастасіадісом лідерам політичних партій за їхнім запитом.

У листі йдеться, що "із запропонованої таблиці видно, що з 141 заявника (2008-2012 рр.) 25% (34 випадки) в період подачі заяви належали до груп громадян, які або були класифіковані як особи високого ризику, або були звинувачені, поміщені під варту, засуджені, або входили в групи управління компаній, на які були накладені санкції або адміністративні штрафи".

Читайте також: Офшори Коломойського: під ОП і двома посольствами вимагали його видачі США

У списку сім громадян України: бізнесмен Ігор Коломойський, його дружина Ірина та донька Анжеліка; партнер Коломойського по бізнесу Геннадій Боголюбов, бізнесмен Костянтин Григоришин, один із засновників корпорації "Індустріальний союз Донбасу" Віталій Гайдук та його дружина Олена.

У списку, крім даних, отриманих в результаті розслідування, є також примітки, які, очевидно, були зроблені урядом.

За словами Коломойського, "в 2006 році його звинуватили в серії "ворожих" захоплень в результаті застосування сили і вимагання".

Боголюбов, як зазначено, звинувачується в тому, що разом з іншими "через кіпрську дочірню компанію їм вдалося привласнити суму, що дорівнює 5% ВВП України".

Григоришин, на той момент громадянин РФ, який отримав громадянство Кіпру в 2011 році, був заарештований в 2002 році за зберігання наркотиків і зброї і перебуває в міжнародному списку осіб, яких розшукують за фінансове шахрайство на суму кілька мільярдів євро. У 2016 році він отримав громадянство України.

Читайте також: Мін'юст США обвинувачує Коломойського у відмиванні коштів з ПриватБанку

До списку також потрапили 24 громадянина Росії, зокрема співвласник і президент металургійної компанії Evraz Олександр Фролов і заступники голови правління Газпромбанку Олексій Матвєєв і Олександр Муранов.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді минулого року уряд Кіпру позбавив громадянства 26 людей, які його отримали через програму "громадянство за інвестиції".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-