Для розслідування тортур у Білорусі створили міжнародний комітет

Для розслідування тортур у Білорусі створили міжнародний комітет

Укрінформ
Білоруські та зарубіжні правозахисні організації створили Міжнародний комітет з розслідування тортур у Білорусі, вчинених проти учасників мирних акцій.

 Про це повідомляє телеграм-канал Радыё Свабода, передає Укрінформ.

«Ми працюватимемо за єдиною методологією і збиратимемо інформацію в єдину базу. Ми знаємо, як важко сьогодні жертвам катувань, і не хочемо, щоб люди зазнавали численних опитувань. Ми хочемо зібрати якомога більше фактів і доказів і щоб винні були притягнуті до відповідальності», - йдеться у повідомленні.

До комітету приєдналися РГО "Правова ініціатива", Human Constanta, Центр з просування прав жінок «Її права», Українська Гельсінська спілка з прав людини, Всесвітня Організація Проти Тортур (OMCT), громадське об'єднання "Звено", Білоруський документаційний центр, громадська організація Truth Hounds, Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, благодійна організація Схід-СОС.

Читайте також: Столтенберг закликав Білорусь не використовувати НАТО як привід для розгону протестів

Як зазначається, комітет фіксуватиме випадки тортур, шукатиме свідків і свідчення катувань, ідентифікуватиме підозрюваних у тортурах і нелюдському поводженні, опрацьовуватиме отриману інформацію, спільно з адвокатами готуватиме судові позови і юридичний супровід людей, які зазнали тортур, готуватиме повідомлення і скарги до міжнародних органів. Також комітет має намір готувати звіт по зібраній інформації, який буде наданий як громадськості Білорусі, так і міжнародним організаціям та інституціям.

Як повідомлялося, в Білорусі два тижні тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, які пройшли 9 серпня. За офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%.

Силовики жорстоко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. З початку протестів було затримано як 6,7 тисячі осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб. Білоруські правозахисники повідомили про як мінімум п'ятьох загиблих під час протестів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-