Поновлення санкцій щодо Ірану: США оголосили 30-денний зворотний відлік

Поновлення санкцій щодо Ірану: США оголосили 30-денний зворотний відлік

Укрінформ
США оголосили 30-денний зворотний відлік до відновлення санкцій щодо Ірану, попри опозицію майже всіх країн-членів Ради безпеки ООН. 

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на АР.

Більшість країн-членів Радбезу ООН переконані, що США втратили здатність ініціювати повернення санкцій щодо Ірану, коли президент Дональд Трамп відмовився від ядерної угоди у 2018 році. Однак держсекретар Майк Помпео і спеціальний посланник США по Ірану Брайан Хук стверджують, що Сполучені Штати зберігають це право і не потребують дозволу на його використання.

«Нам не потрібен чийсь дозвіл», - сказав Хук журналістам на брифінгу в п'ятницю. Він також вважає, що «неважливо, чи підтримують люди те, що ми робимо, чи ні», додавши, що «сьогодні перший день 30-денного процесу», після закінчення якого США знову запровадить санкції щодо Ірану.

П'ять країн, які виступають проти рішення США - Росія, Китай, Велика Британія, Франція і Німеччина - залишаються прихильниками ядерної угоди 2015 року. 1 вересня у Відні вони мають намір провести з Іраном зустріч і обговорити угоду.

Читайте також: Іран назвав ракету нового типу на честь убитого генерала Сулеймані

Як повідомлялося, Штати добивалися в РБ ООН продовження на невизначений строк ембарго на закупівлю Іраном ряду систем озброєнь, яке закінчується в жовтні 2020 року. Однак під час голосування американська пропозиція отримала лише два голоси «за»: від самих США, а також від Домініканської республіки. Росія і Китай проголосували «проти», а решта членів РБ ООН утрималися. Таким чином, проєкт резолюції не набрав необхідної кількості голосів і не був схвалений.

США не раз попереджали, що в разі невдачі під час голосування будуть добиватися відновлення санкцій ООН проти Ірану. На думку американської сторони, юридично це зробити цілком можливо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-