Глави МЗС Німеччини і Словаччини тиснутимуть на Лукашенка, щоб він почав діалог із народом

Глави МЗС Німеччини і Словаччини тиснутимуть на Лукашенка, щоб він почав діалог із народом

Укрінформ
Президент Білорусі Олександр Лукашенко має сприйняти реальність і вступити в діалог з власним народом, ЄС буде на цьому наполягати.

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас на пресконференції у Братиславі після переговорів зі словацьким колегою Іваном Корчоком, повідомляє кореспондент Укрінформу.

ЄС, за його словами, послав чіткий сигнал Мінську щодо того, що вихід із кризи можливий лише шляхом діалогу з громадянським суспільством. Лукашенко "врешті решт має подивитися правді, реальності в обличчя та проявити готовність до діалогу", - заявив німецький дипломат і пообіцяв, що ЄС тиснутиме на нього з цією метою.

Читайте також: Страйки у Білорусі: Лукашенко пригрозив шахтарям заміною з України

Маас нагадав, що ЄС вирішив не визнавати результати виборів у Білорусі, адже вони "абсолютно не відповідають принципам вільних виборів". Рішення застосувати санкції спрямовано проти тих осіб, які відповідальні за маніпулювання виборами та насильство проти мирних демонстрантів.

Корчок зі свого боку назвав 3 пункти-вимоги до білоруської влади: зупинити насильство, звільнити всіх політичних бранців і припинити репресії, але водночас зауважив, що президент Лукашенко продовжує планувати та застосовувати репресії навіть у ці хвилини.

"Я закликаю його зараз покінчити з насильством", - сказав Корчок.

Він підкреслив, що така ситуація не повинна залишатися без відповіді, тому європейські країни працюють над обмежувальними заходами проти окремих політиків у Білорусі. Глава МЗС Словаччини, яка є членом Трійки ОБСЄ, зазначив, що треба зробити все в рамках цієї організації, аби вона була залучена до оцінки результатів виборів і могла зробити свою роботу та внести внесок у деескалацію ситуації.

Читайте також: Лукашенко обіцяє вирішити "проблему з протестами" найближчими днями

Як повідомлялося, посол Білорусі в Словаччині став одним з небагатьох дипломатів МЗС республіки, який відкрито висловив незгоду з методами керівництва країни. Корчок підтримав його в цьому.

У Білорусі після президентських виборів, які відбулися 9 серпня, продовжуються протести проти офіційних їх результатів, згідно з якими Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%.

Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. З початку протестів було затримано більш як 6,7 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб. Білоруські правозахисники повідомили про щонайменше п'ятьох загиблих під час протестів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-