Глава міноборони Білорусі не виключає військового конфлікту у країні

Глава міноборони Білорусі не виключає військового конфлікту у країні

Укрінформ
Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін зустрівся з керівництвом підрозділів Міноборони, Генштабу та Збройних сил. На зустрічі він, зокрема, спростовував поняття «злочинного наказу», заявивши, що невиконання будь-якого наказу є зрадою.

Як передає Укрінформ, видання «Наша Ніва», що має аудіозапис зустрічі, розшифрувало її основні тези.

«Нас закликають, в тому числі і Тихановська, яка говорить «Не виконуйте злочинні накази». Ця жінка нас закликає до зради, порушення закону - не виконувати накази. Злочинний він, не злочинний... - ми люди військові. Державна система не розвалена, працює, президента обрано», - сказав Хренін.

Далі він порівняв білоруських військових з вартовими. «Страшенно не хочеться цього робити, але це обов'язок вартового, це зобов'язання нас з вами - армії. Може, деякі цього хочуть, щоб потім нас, мене, звинуватити у геноциді проти власного народу, тому що коли застосовується зброя - гинуть мирні люди. Так, це все зрозуміло, так, ми, можливо, увійдемо в громадянську війну, ціна людського життя втрачає ціну з кожним днем. Це жахливо. Не виключено, що може бути і військовий конфлікт, на сьогодні це вже реальність», - вважає глава міноборони Білорусі.

Він також заявив, що зараз завдання білоруських військових - «не допустити пострілу вгору». Хренін порадив тим, хто сумнівається, піти з армії зараз, "на команді "стій, стрілятиму", оскільки, на його думку, "йти на тлі подачі наступних команд - ось це буде зрада, це найстрашніший людський порок".

Аудіозапис виданню «Наша Ніва» передали учасники зустрічі з главою Міноборони.

Раніше з'являлися повідомлення, що у силових структурах Білорусі є низка керівників середньої ланки, які підтримують опозиційного кандидата в президенти Білорусі Світлану Тихановську, з ними підтримується зв'язок.

Читайте також: У Слідком Білорусі викликали члена президії Координаційної ради опозиції

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі після президентських виборів, що відбулися 9 серпня, тривають протести проти офіційних їх результатів, згідно з якими Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%. Після цього Тихановську змусили виїхати з країни до сусідньої Литви.

Білоруські силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світло-шумові гранати і водомети. З початку протестів було затримано більш як 6,7 тисячі людей, в тому числі "злочинних" осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 людей. Білоруські правозахисники повідомили як мінімум про п'ятьох загиблих під час протестів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-