Росія безпосередньо поставляє комплекси ППО

Росія безпосередньо поставляє комплекси ППО "Панцир" до Лівії – експерт

Укрінформ
Росія безсумнівно є залученою у конфлікт у Лівії, доказом чого є поставки російського озброєння до цієї країни і присутність бойовиків з ПВК Вагнера.

Таку думку висловив старший співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замикула у ефірі телеканалу «ДОМ», повідомляє Укрінформ.

"Так, поставки озброєння (російського до Лівії - ред.) є безсумнівними. Тому що, судячи з усього, вони туди йдуть безпосередньо. Хороший приклад - російські комплекси ППО" Панцир ". Вони поставляються, у тому числі, на експорт в ОАЕ, і певний час в інформаційній площині країни робили вигляд, що Росія безпосередньо комплекси до Лівії не постачає, а туди Емірати свої комплекси перекидають. Але цього року були фотоматеріали з Лівії, де показані модифікації даного комплексу, які на експорт не поставлялися. Але якось вони у Лівії все одно виявилися ?! " - зазначив експерт.

Він підкреслив, що присутність у Лівії бойовиків з ПВК Вагнера також не викликає сумнівів. "Знову-таки, останні новини про те, що вони взяли під контроль основні нафтові родовища на півдні Лівії - теж доведений факт. Тобто вони там є. І в принципі вони становили більшу частину боєздатних сил Хафтара, коли він минулого року намагався захопити Тріполі , проводив операцію ... Так що Росію туди, безсумнівно, залучено ", - переконаний Замикула.

Читайте також: ФРН, Франція й Італія припускають санкції проти країн, які постачають зброю до Лівії

Відповідаючи на питання про те, яку приблизно кількість людей відправила Росія до Лівії, він зазначив, що мова йде про тисячі найманців і прямих радників.

"Кілька тисяч там є. Повідомляється про те, що десь, як мінімум, близько двох тисяч або близько того "вагнеровців" там є, плюс радники. До п'яти тисяч там, напевно, все-таки присутні - на різних посадах, у різному статусі ", - сказав експерт.

Крім того, за даними, які він досліджував, Росія розглядає варіант розгортання своєї військової бази на лівійській території. "Повідомляється навіть про те, що там і радники, звичайно, діють, і розглядають вони варіант розгортання своєї військової бази на лівійській території", - заявив Замикула.

Він припустив, що сукупність цих компонентів можна розглядати як елемент глобальної стратегії Росії щодо захоплення південного флангу євроатлантичної системи безпеки.

"Зараз в окупованому Криму істотно вони (РФ - ред.) нарощували військовий потенціал останні роки. Є база у Сирії. Якщо говорити про воєнну ситуацію, то вони, навіть розмістивши на території Лівії певний ракетний комплекс ППО, можуть перекрити центральну частину Середземного моря і створити проблеми для тих же сил НАТО у регіоні ", - вважає аналітик.

Як повідомлялося, у травні 2020 року до звіту ООН було включено інформацію про те, що сотні найманців з російської приватної військової компанії, відомої як "Група Вагнера", воюють у Лівії на стороні бунтівного генерала Халіфи Хафтара, який протистоїть міжнародно визнаній владі країни. РФ офіційно не визнає присутності цих найманців у Лівії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-