ФРН, Франція й Італія припускають санкції проти країн, які постачають зброю до Лівії

ФРН, Франція й Італія припускають санкції проти країн, які постачають зброю до Лівії

Заява
Укрінформ
Лідери ФРН, Франції та Італії в Брюсселі на полях Європейської ради закликали держави, які підтримують сторони конфлікту в Лівії, припинити постачання зброї до цієї країни.

Про це йдеться у спільній заяві канцлера ФРН Ангели Меркель, прем'єр-міністра Італії Джузеппе Конте та президента Франції Емманюеля Макрона, розміщеній на сайті глави німецького уряду повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми поділяємо серйозну стурбованість щодо посилення військової напруженості в цій країні та підвищеного ризику регіональної ескалації. Тому ми закликаємо всі сторони в Лівії та їхніх іноземних прибічників негайно припинити бойові дії та нарощування озброєнь по всій країні», - йдеться у заяві.

Її автори також закликали «всіх іноземних суб'єктів» припинити втручання у справи Лівії та повністю дотримуватися збройного ембарго, запровадженого Радою Безпеки ООН. Німеччина, Італія та Франція виконують свою частину і прагнуть повної ефективності операції «Іріні», щоб не допустити ескалації у регіоні, підкреслили лідери провідних держав ЄС.

Читайте також: Штати звинуватили російську ПВК "Вагнер" у порушенні збройного ембарго ООН у Лівії

«Ми готові розглянути можливість застосування санкцій у разі продовження порушень ембарго на морі, на суходолі чи в повітрі й очікуємо на пропозиції, які в цьому зв’язку висуне високий представник/віцепрезидент Єврокомісії», - вказується у заяві.

Лідери трьох держав наголосили на підтримці зусиль ООН з метою підписання стійкої та надійної угоди про припинення вогню шляхом переговорів у рамках Комітету «5 + 5». На цьому етапі країни закликали ООН вивчити всі варіанти деескалації, включаючи варіанти розширеного розмежування сил та демілітаризації певних районів.

Меркель, Конте і Макрон також ще раз підкреслили необхідність швидкого призначення спеціального представника генерального секретаря ООН у справах Лівії.

Читайте також: Лівія хоче санкцій ЄС проти ПВК "Вагнер", яка захоплює нафтові родовища

Вони нагадали всім сторонам конфлікту та міжнародним акторам, що політичне врегулювання лівійської кризи має ґрунтуватися на висновках Берлінської конференції. Крім того, у заяві наголошується на необхідності негайно зняти нафтову блокаду, а також забезпечити справедливий і прозорий розподіл надходжень від нафти на благо всіх лівійців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-