Експерт — про поправки до Конституції РФ: Це не референдум, а показуха

Експерт — про поправки до Конституції РФ: Це не референдум, а показуха

Укрінформ
Референдум щодо обнулення повноважень президента РФ Володимира Путіна проводився задля того, щоб продемонструвати західним державам, що в Росії все відбувається в демократичний спосіб і продовження повноважень президента - це бажання саме народу.

Таку думку висловив директор Центру зовнішньополітичних досліджень Сергій Пархоменко у програмі «На самом деле: Крым» телеканалу «Дім».

«Це бажання показати, що Путін не просто продовжив собі термін або Державна дума змінила перебування нинішнього президента при владі. А начебто як народ проголосував, прийшов і сам сказав «так» зі змінами до Конституції, і сказав «так» можливості Путіна обиратися на новий термін в 2024 році. А те, що відбувалося в Криму і те, що відбувалося з населенням територій тимчасово окупованого Донбасу, іншими словами, як злочин, порушення норм міжнародного права - назвати не можна. Тому що це не референдум, це була показуха. Це був примус громадян України до волевиявлення на референдумі держави-агресора. Тому жодної правової основи для визнання цього референдуму взагалі не існує», - наголосив Пархоменко.

Він переконаний, що якщо в цьому референдумі брали участь українці, які мешкають на території окупованого Донбасу, то він вже є нелегітимним.

«Захід не повинен визнавати результати обнулення до Конституції. Крім того, в Конституції, новій її редакції, передбачається не лише право Путіна в 2024 році обиратися на новий термін, однак вона фактично порушує і всі норми міжнародного права. Тому що вона ставить пріоритетним внутрішнє, внутрішньоросійське, над міжнародним», - вважає експерт.

Читайте також: Україна в ОБСЄ закликала до санкцій через "референдум" РФ на окупованих територіях

Таким чином Росія демонструє, що вона не зважає на жодне міжнародне право, зазначив він.

Як повідомлялося, 25 червня - 1 липня в Росії й окупованому нею Криму відбувалось голосування із внесення поправок до конституції РФ, одна з яких стосується "обнулення" президентських термінів Путіна, що дозволить йому брати участь у виборах ще двічі.

3 липня Путін підписав указ "Про офіційне опублікування Конституції Російської Федерації з внесеними до неї поправками". Поправки набули чинності наступного дня.

Європейський Союз не визнає проведення Росією на території Криму референдуму про внесення поправок до російської Конституції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-