Євросоюз указав на порушення при голосуванні щодо змін конституції РФ

Євросоюз указав на порушення при голосуванні щодо змін конституції РФ

Заява
Укрінформ
Голосування щодо поправок до конституції РФ відбулося з численними порушеннями демократичних норм, а його підсумки суперечать міжнародним зобов’язанням Росії.

Такий висновок міститься у заяві речника ЄС, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Загальнонаціональне голосування в Російській Федерації щодо конституційних поправок завершилося 1 липня. Деякі з поправок стосуються змін політичної системи й роботи виконавчої, законодавчої та судової гілок влади. Євросоюз висловлює жаль, що в ході проведення цього голосування були заборонені кампанії як «за», так і «проти», що не дозволило учасникам голосування отримати доступ до збалансованої інформації», - йдеться у документі.

Євросоюз висловлює сподівання, що всі повідомлення та звинувачення у порушеннях, включаючи примус учасників, багаторазові голосування, недотримання таємниці волевиявлення, випадок поліцейського насильства проти журналіста на ділянці, будуть належним чином розслідувані.

Читайте також: Громадська палата РФ заявляє про тиск влади на голосуванні щодо конституції

«Додатки до статті 79 конституції передбачають примат російської конституції над рішеннями міжнародних органів, що приймаються на основі міжнародних договорів. Венеціанська комісія Ради Європи, членом якої є Росія, дійшла висновку, що ця поправка є несумісною з міжнародними зобов’язаннями РФ, та рекомендувала видалити її або змінити формулювання. Ми очікуємо, що Росія, попри будь-які додатки до конституції, буде виконувати свої міжнародні зобов’язання, в тому числі стосовно  рішень Європейського суду з прав людини», - йдеться у документі.

Читайте також: Україна закликає ООН засудити російське "голосування" на окупованих територіях

Як повідомлялося, в РФ 25 червня розпочалося голосування щодо внесення поправок у конституцію. Пропонувалося змінити одразу 22 статті Основного закону. У тому числі йшлося про обнулення президентських термінів Володимира Путіна, що дозволить йому знову балотуватися на виборах до 2024 і 2030 роках і в результаті залишатися при владі до 2036 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-