В Ісландії проходять вибори президента

В Ісландії проходять вибори президента

Укрінформ
Жителі Ісландії сьогодні обирають президента.

Про це повідомляє DW.

"В Ісландії в суботу, 27 червня, мешканці країни обирають президента, термін повноважень якого триває чотири роки", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, беззаперечним фаворитом виборів є чинний президент, історик Ґудні Йоханнессон, який завершує свою першу чотирирічну каденцію. У 2016 році він став наймолодшим президентом в історії країни з моменту здобуття незалежності в 1944 році.

Його основним суперником виступає бізнесмен Гудмундур Франклін Йонссон, засновник Право-зеленої партії Ісландії, яка в 2016 році злилася з іншою популістською партією.

За даними численних опитувань, Йоханнессон може бути переобраний з великою перевагою. Зокрема, дані дослідження, опубліковані 24 червня, засвідчили, що за Йоханессона готові проголосувати 93,5 відсотка опитаних, у той час як підтримка Йонссона становить близько 6,5 відсотка.

Очікується, що епідемія коронавірусу не матиме впливу на вибори, оскільки країна з населенням 365 тисяч осіб майже не відчула удару коронавірусної інфекції. На сьогодні в країні зафіксовано менше двох тисяч випадків COVID-19 і 10 смертей.

Читайте також: В Ісландії послабили карантин – дозволили збиратися до 200 осіб

Однак на дільницях виборців просять триматися на відстані двох метрів одне від одного, їх забезпечують дезінфікуючими засобами для рук і рукавичками.

Виборчі дільниці в Ісландії зачиняються о 22 годині за місцевим часом. Результати голосування мають стати відомими вже завтра, 28 червня.

Президент в Ісландії виконує здебільшого представницькі функції, та все ж має певні важелі впливу на процеси в країні. Зокрема, він може накладати вето на ухвалені Альтингом (місцевим парламентом) закони, скликати референдуми. Крім того, його обов'язковому схваленню підлягає бюджет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-