НАТО не відповідатиме дзеркально на розгортання ракетних ядерних систем РФ – Столтенберг

НАТО не відповідатиме дзеркально на розгортання ракетних ядерних систем РФ – Столтенберг

Укрінформ
Розгортання Росією нових ракетних ядерних систем є викликом, який примушує НАТО зміцнювати систему ядерного стримування, але Альянс не має наміру дзеркально відповідати на дестабілізуючу поведінку Росії.

Про це у вівторок під час пресконференції заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми обговоримо наслідки розгортання Росією нових ракет, які спроможні нести ядерну зброю. Розгортання Росією ракетних систем SSC-8 призвело до руйнації Договору про ракети малої і середньої дальності (ДРМСД) минулого року. Відтоді Росія модернізує власні ракетні спроможності, включаючи розробку гіперзвукової зброї. Я очікую, що міністри оборони погодять суттєвий і збалансований пакет політичних і військових заходів у відповідь", - зазначив Столтенберг.

Він зауважив, що така відповідь означатиме зміцнення спроможностей НАТО у протиракетній обороні, кілька країн НАТО вже оголосили про значні інвестиції в розвиток відповідних протиракетних систем. НАТО, за словами керівника Альянсу, продовжуватиме розвиток інших оборонних спроможностей, включаючи розробку бойового літака 5-го покоління. Відповідно до нових викликів буде скорегована програма військових навчань та діяльність розвідувальних структур.

Читайте також: Розширені можливості України в НАТО не розв'язали проблему з Угорщиною – Столтенберг

Як зазначив генсек, під час зустрічі міністри оборони країн-союзниць обговорять ці нові виклики та реакцію на них у форматі Групи ядерного планування НАТО.

"НАТО не буде дзеркально відповідати на дестабілізуючу поведінку Росії. Ми не маємо наміру розгортати нові ядерні ракети наземного базування в Європі", – наголосив Столтенберг.

Він окремо підкреслив – Північноатлантичний Альянс залишається відданим ефективному контролю за зброєю, роззброєнню та нерозповсюдженню, які продовжують розглядатися як ключовий елемент євроатлантичної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-