Молдовський олігарх Плахотнюк просив про притулок у Штатах

Молдовський олігарх Плахотнюк просив про притулок у Штатах

Укрінформ
Молдовський олігарх Влад Плахотнюк, який торік виїхав зі своєї батьківщини на тлі зміни уряду, шукав політичного притулку у США.

Заяву Плахотнюка було відхилено за позовом, поданим у федеральному суді США, інформує "Радіо Свобода".

У січні, через чотири місяці після подання заяви, Плахотнюку було скасовано американську візу. Це сталося після того, як державний секретар США Майк Помпео заявив, що "корупційні дії (Плахотнюка – ред.) підірвали верховенство закону та серйозно поставили під загрозу незалежність демократичних інститутів у Молдові".

Плахотнюк подав позов до суду у Нью-Йорку, стверджуючи, що візова заборона позбавила його "належного процесу розгляду притулку і тим самим ставить його життя і свободу під серйозну небезпеку".

Читайте також: У Молдові видали вже другий ордер на арешт олігарха Плахотнюка

Нагадаємо: у травні 2020 року прокурори Молдови висунули впливовому олігарху та експолітику звинувачення в масштабному розкраданні та планують вимагати його екстрадиції зі Сполучених Штатів. Про це заявив генеральний прокурор Александру Стояноґло.

За словами Стояногло, Плахотнюка звинувачують у створенні кримінальної групи, вимаганні та шахрайстві. Він додав, що, щойно обвинувальний акт буде готовий та перекладений англійською, Кишинів буде вимагати екстрадиції Плахотнюка зі США.

Читайте також: Держдеп США ввів санкції проти олігарха та екслідера Демпартії Молдови

Володимир Плахотнюк, за деякими оцінками, є найбагатшою людиною Молдови. Він був членом молдовського парламенту кілька разів, востаннє – з лютого по липень 2019 року. Його пов’язують із так званою "крадіжкою століття" – скандалом через зникнення понад 1 мільярда доларів – близько однієї восьмої частини ВВП Молдови – з найбільших банків країни з 2012-го по 2014 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-