Євродепутати вважають, що

Євродепутати вважають, що "карантинні" закони Угорщини порушують демократію

Укрінформ
Законодавство Угорщини, яке було ухвалено в рамках протидії пандемії COVID-19, ставить під загрозу демократичні норми та фундаментальні свободи, і це потребує правових дій з боку Єврокомісії.

Такого висновку дійшли депутати Європарламенту під час дебатів щодо ситуації в Угорщині, які відбулися в рамках пленарного засідання у Брюсселі за участю віцепрезидента Єврокомісії Вери Юрової, повідомляється на сайті ЄП.

«Більшість промовців підкреслила, що надзвичайні заходи, вжиті урядом Угорщини для боротьби з пандемією COVID-19, в тому числі оголошення необмеженого надзвичайного стану, не відповідають правилам ЄС. Депутати попередили про зростання ризиків для демократії та закликали Єврокомісію завершити вивчення змін до законодавства Угорщини й розпочати процедуру правового розслідування. Дехто зажадав зупинити виплати Угорщині в рамках довгострокової фінансової перспективи та плану відновлення ЄС, якщо не буде поважатися верховенство права», - йдеться у документі.

Водночас деякі депутати виступила на захист рішень, ухвалених демократично обраним парламентом Угорщини, та порівняли їх із надзвичайними заходами, яких для протидії коронавірусу вжили інші країни ЄС, зокрема, Франція та Іспанія.

Читайте також: Слова президента Румунії викликали дипломатичну суперечку з Угорщиною

Як повідомлялося, 30 березня парламент Угорщини проголосував за продовження надзвичайного стану в країні та надав прем’єр-міністру Віктору Орбану додаткові повноваження для боротьби з коронавірусом. Влада здобула право необмежених у часі прямих управлінських рішень, що передбачає кримінальну відповідальність за поширення неправдивої інформації, яка "підриває зусилля уряду в захисті здоров’я громадян". Закон викликав неоднозначні оцінки політичних сил у самій Угорщині та критику з боку європейських інституцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-