HRW закликає Іран не переслідувати активістів за протести через збиття літака МАУ

HRW закликає Іран не переслідувати активістів за протести через збиття літака МАУ

Укрінформ
Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликала владу Ірану не переслідувати активістів, які проводили мирні акції через збиття бійцями Корпусу вартових Ісламської революції літака Boeing-737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Human Rights Watch (HRW) закликала Іран припинити притягувати до кримінальної відповідальності осіб, які мирно протестували через збиття бійцями Корпусу вартових Ісламської революції (IRGC) цивільного авіалайнеру та спроби уникнути відповідальності на початку розслідування", - йдеться у повідомленні.

Правозахисна група заявила, що з кінця квітня іранські суди засудили 13 осіб, у тому числі кількох студентів, до ув'язнення, лише за участь у мирних акціях протесту через помилкове збиття 8 січня українського цивільного авіалайнера.

Інцидент, що призвів до обурення в середині країни, стався за кілька годин після того, як Іран здійснив ракетний напад на військові об'єкти США в Іраку у відповідь на загибель 3 січня 2020 року командувача силами IRGC, генерала Касема Сулеймані, унаслідок атаки американських безпілотників у Багдаді.

Влада Ірану раніше заявила, що заарештувала 30 осіб у зв’язку з протестами, а деталей про точну кількість тих, кого заарештували безпосередньо за збиття лайнера, не вказала.

Читайте також: Канада не відмовиться від судових позовів до Ірану через авіатрощу МАУ

Як повідомлялося, 8 січня 2020 року після зльоту з летовища Тегерану ракетою був збитий літак Boeing-737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що здійснював рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ.

На борту перебували 176 осіб: 167 пасажирів та дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед них 11 українців - двоє пасажирів та дев'ятеро членів екіпажу. Також серед загиблих - громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Великої Британії.

Спочатку іранська сторона стверджувала, що катастрофа сталася через технічну проблему літака, проте 11 січня Іран визнав, що авіалайнер був помилково збитий бійцями Корпусу вартових Ісламської революції.

Згодом також стало відомо, що літак МАУ був збитий двома ракетами зенітно-ракетної системи "Тор-М1", які Іран отримав з РФ.

Міжнародна група з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ наполягала на передачі бортових самописців до Франції, яка має необхідні технічні можливості для розшифрування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-