Генсек ООН: 40% брехні про COVID-19 в соцмережах надходила від ботів

Генсек ООН: 40% брехні про COVID-19 в соцмережах надходила від ботів

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вказав на масштабну дезінформацію у соціальних мережах на тему COVID-19, величезна частина якої поширювалася фейковими акаунтами.

Про це він заявив напередодні, повідомляє Центр новин ООН.

"Відверта брехня поширюється в інтернеті жахливими темпами, - підкреслив Гутерреш. - Як показали результати нещодавнього аналізу однієї з найбільших платформ соцмереж, 40 відсотків постів, що стосуються COVID-19, були генеровані ботами – автоматичними програмами, замаскованими під конкретних людей".

Читайте також: Соцмережі заблокували російські ресурси, що поширювали дезінформацію - EUvsDisinfo

При цьому глава ООН зазначив, що керівники багатьох платформ соцмереж зобов'язалися поширювати контент, заснований тільки на фактичній інформації. Вони підтвердили готовність протистояти дезінформації, в тому числі видаляти потенційно небезпечні пости.

За словами Гутерреша, "ліками" від пандемії дезінформації служать новини та аналітичні матеріали, що спираються на факти. А це можливо тільки при наявності вільної та незалежної преси.

Читайте також: Ризики від невакцинації можуть перевищити ризики від COVID-19 - ЮНІСЕФ

У зв'язку з цим Генсек ООН нагадав про роль журналістів, які висвітлюють "болючі, але необхідні теми". Так, журналісти "викривають корупцію, порушення прав людини, сексуальне насильство, етнічні чистки". Але багато жорстоко розплачуються за свою роботу: в останній час гоніння на журналістів лише посилилися.

Гутерреш запевнив у повній підтримці ЗМІ з боку ООН і нагадав про те, що разом в Організації запустили ініціативу, мета якої — витіснити з цифрового простору брехню і дезінформацію та заповнити її фактами та науковими обґрунтуваннями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-