Преса не повинна стати об’єктом тиску влади у період пандемії - МЗС чотирьох країн

Преса не повинна стати об’єктом тиску влади у період пандемії - МЗС чотирьох країн

Заява
Укрінформ
Вільні ЗМІ є запорукою демократії, і в умовах реагування урядами країн на пандемію COVID-19 ЗМІ не повинні стати об’єктом тиску з боку влади.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ Великої Британії, Нідерландів, Німеччини і Франції з нагоди Всесвітнього дня свободи преси, повідомляє власкор Укрінформу в Берліні.

«Сьогодні ми відзначаємо вирішальну роль журналістів у всьому світі. Тема цього року «Журналістика без страху чи благовоління» (Journalism without fear or favour) підкреслює важливість заходів щодо забезпечення незалежної журналістики як необхідної умови для функціонування демократії», - заявляють міністри.

Читайте також: Влада має вважати журналістів союзниками у протистоянні пандемії COVID-19 – президент ПАРЄ

Як підкреслено заяві, міністри скористалися нагодою, щоб висловити свою підтримку журналістам, щоб ті продовжували надавати громадськості надійну, якісну інформацію - це завдання, яке з часу епідемії COVID19 стало не лише важливішим, але й значно складнішим.

Вільна преса має вирішальне значення для всебічного реагування на пандемію COVID-19; лише інформуючи громадськість, ми можемо запобігти подальшому поширенню COVID-19, йдеться у заяві.

Глави МЗС закликають протидіяти всім спробам будь-яких держав використати пандемію для обмеження свободи преси, замовчування дебатів, тиску на журналістів або поширення дезінформації. Стурбованість викликає те, що видання по всьому світу скорочуються і закриваються.

«Особливо в ці часи ми залежимо від незалежної, заснованої на фактах та надійної журналістики. Вільна преса має вирішальне значення для всебічного реагування на поточну пандемію COVID-19. Лише інформуючи громадськість, ми можемо запобігти подальшому поширенню COVID-19», - підкреслено в заяві чотирьох міністрів.

Вони підтримують заклик генерального секретаря ООН до урядів, а також засобів масової інформації та технологічних компаній протидіяти дезінформації за допомогою вільної, точної, зрозумілої та обґрунтованої інформації та уникати надмірних зусиль, які можуть призвести до цензури. І закликають уряди не використовувати пандемію COVID-19 як привід для обмеження свободи преси та захищати журналістів від цькування, погроз, затримання чи цензури, адже інформація має поширюватися «без придушення».

Всесвітній день свободи преси відзначається 3 травня щорічно з 1992 року з ініціативи представників незалежної преси країн Африки, схваленої Організацією Об'єднаних Націй з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО).

фото: Xinhua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-