Штати не розуміють, що російські війська досі роблять у Придністров'ї

Штати не розуміють, що російські війська досі роблять у Придністров'ї

Укрінформ
Сполучені Штати закликають Росію до виконання рішення саміту ОБСЄ в Стамбулі 1999 року, яке, зокрема, передбачало виведення російських військ і озброєнь з території Придністров'я (Республіка Молдова).

Про це заявив очільник місії США при ОБСЄ Джеймс Гілмор під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 30 квітня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"У Молдові пандемія ще більше ускладняє процес врегулювання у форматі "5+2". Вона ускладнює фізичне пересування людей, включно з ключовим персоналом сфери охорони здоров'я. З усім тим, навіть у цей час ми не повинні випускати з уваги нинішні безпекові проблеми, спричинені присутністю російських військ та боєприпасів на молдавській території без згоди уряду Молдови", - заявив американський посол у відповідь за звіт голови Місії ОБСЄ у Молдові.

Читайте також: Глава МЗС Молдови вибачився за скандальну заяву про "допомогу" РФ у Придністров’ї

При цьому, очільник місії США при ОБСЄ висловив занепокоєння з приводу повідомлень Місії про рух вантажівок з російського складу боєприпасів в н.п. Колбасна до Тирасполя, які могли перевозити боєприпаси.

"Ми закликаємо Місію в Молдові негайно вступити в контакт з російською владою для отримання письмового пояснення щодо цих переміщень у період з жовтня по грудень. Як ми знаємо, Росія зобов’язалася вивести свої сили та боєприпаси з Молдови на Стамбульському саміті 1999 року. Будь-яке переміщення російських сил або боєприпасів у суверенній державі Молдова є питанням безпеки для 57 держав-учасниць ОБСЄ. Ми вимагаємо, щоб Росія сприяла Місії у доступі до всіх місць, що викликають занепокоєння", - заявив очільник місії США при ОБСЄ.

Він висловив сподівання, що Місія ОБСЄ надалі буде надавати своєчасні звіти про будь-які переміщення російських військ чи боєприпасів у Придністров'ї.

"Ці заходи безпосередньо пов’язані з виконанням зобов'язань на рівні Саміту ОБСЄ. На Стамбульському саміті 1999 року Місії ОБСЄ було надано мандат на забезпечення прозорості переміщень російського майна та своєчасне звітування про рух у зоні безпеки та за її межами", - нагадав американський дипломат.

Читайте також: Миротворців ООН на Донбасі найближчим часом не буде – Кислиця

При цьому, він закликав представника делегації РФ при ОБСЄ пояснити, чи Росія досі віддана зобов’язанням в рамках Стамбульського саміту. За його словами, США вважають, що рішення саміту у Стамбулі діють, "а це означає, що зобов’язання та мандат ОБСЄ не можуть бути змінені в односторонньому порядку жодною країною, ні РФ, ні якоюсь іншою державою".

"Я не розумію, в чому тут проблема. Якщо Стамбульська декларація була прийнята, якщо в ОБСЄ є мандат, то в чому проблема?", - заявив Гілмор.

Як відомо, на Стамбульському саміті ОБСЄ 1999 року РФ взяла на себе зобов’язання вивести до кінця 2002 року з території Придністров'я (Республіка Молдова) свою групу військ та боєприпаси (на складах у селі Колбасна Рибницького району зберігаються понад 20 тисяч тонн боєприпасів), що, втім, так і не було зроблено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-