Карантин по-французьки: прогулянки з QR-кодом і турботою про тварин

Карантин по-французьки: прогулянки з QR-кодом і турботою про тварин

Укрінформ
Уряд заявив, що пік хвороби пройдено, і невдовзі розпочнеться послаблення 

Слово «карантин» сприймається як інтернаціоналізм, що вживається в більшості мов. Натомість французькою це поняття позначається іншим словом – «конфайнмент» (confinement). Цей термін, щоправда в англійській інтерпретації, прийшов до українців ще у 2016 році: так назвали укриття над четвертим реактором Чорнобильської АЕС. Його мета була – ізоляція небезпечного об’єкта від зовнішнього світу.

Сьогодні разом з вірусом слово «карантин» та його аналоги різними мовами стали популярними у всьому світі.

«МРІЯ», МАСКИ ТА СТРАТЕГІЧНІ ІНТЕРЕСИ НАТО 

Франція веде щоденну трагічну статистику жертв коронавірусної хвороби, починаючи з 1 березня. Але перший етап жорсткого карантину в країні було запроваджено лише 17 березня. Країна, маючи розвинену економіку й сферу охорони здоров’я, як і значна більшість інших країн Європи й світу, виявилася слабко озброєною перед наступом пандемії. Ідеться про нестачу засобів захисту від інфекцій (маски, респіратори, спеціальні костюми, окуляри, рукавички), апаратів штучного вентилювання легень, тестів з виявлення вірусу.

Очевидно, саме тому Міністерство солідарності та охорони здоров’я Франції на початку березня заявило, що масове носіння масок є недоцільним та малоефективним. Наявні на той період запаси засобів захисту були реквізовані державою, аби забезпечити ними медичних працівників, хворих, силовиків.

Фото: Ambassade d'Ukraine en France
Фото: Ambassade d'Ukraine en France

Реагуючи на проблему, уряд також звільнив виробників медичних засобів захисту від ПДВ. Франція закупила понад мільярд масок, зокрема, у Китаї. Символічно, що саме на Великдень, найбільший транспортний літак у світі – український Ан-225 «Мрія» доставив до Франції 150 тонн медичних засобів. Це була операція у рамках участі України в програмі стратегічних авіаперевезень у інтересах НАТО. 

РЕАЛЬНА КІЛЬКІСТЬ ІНФІКОВАНИХ МОЖЕ СЯГАТИ 1,6 МЛН

У середині квітня французький уряд заявив про проходження піку епідемії. Нині динаміка залишається стабільною, кількість інфікованих та смертність повільно зменшується.

Станом на 29 квітня, починаючи з 1 березня, цифри були такі: підтверджено 128 442 випадків інфікування коронавірусом; 24 087 – померли (427 за добу); 4 207 – залишаються в реанімації; 110 – залишили відділення інтенсивної терапії; 48 228 – виписані з лікарень після одужання.

Від коронавірусної хвороби у Франції помер і громадянин України з Тернопільщини.

За оцінками Спілки терапевтів Франції, реальна кількість інфікованих у країні може сягати близько 1,6 млн людей, адже значна більшість населення не проходила тестування.

Офіційно за кількістю інфікованих серед країн Європи Франція з населенням 67 млн залишається серед лідерів – після Іспанії та Італії. 

СТАТИСТИКА ПОМЕРЛИХ ДОМА НЕ ВЕДЕТЬСЯ 

Загалом , за даними Національного інституту статистики та економічних досліджень країни (INSEE), у березні – квітні рівень смертності зріс на 24,95%, порівняно з 2019 роком, та на 12,91% – порівняно з 2018-м.

Найбільш ураженим регіоном вважається паризький Іль-де-Франс, де загальна смертність зросла на 91%; східний регіон Гранд Ест – на 61%; та регіони Бургундія-Франш-Конте і О-де-Франс – 24%.

У деяких департаментах (це в адмінструктурі регіонів) загальна смертність подвоїлася. Це східний департамент Верхній Рейн – зростання на 144% (!); паризькі департаменти Сена-Сен-Дені та О-де-Сен – на 128%.

Збільшення загальної смертності стосується переважно людей віком за 65 років.

За висновками INSEE, на зростання загальної смертності, окрім офіційно зареєстрованих летальних випадків від коронавірусної інфекції, також впливають невраховані смерті від COVID-19. Адже статистика не ведеться щодо померлих удома. Також впливає й погіршення медичного обслуговування у зв’язку з великим напливом хворих на коронавірусну інфекцію: скасовано планові операції та скорочено терміни перебування в лікарнях.

Напевне, такі тренди характерні для більшості країн, котрі борються з коронавірусом, включаючи Україну. 

ЗАРАДИ ТВАРИН

Перший етап карантину у Франції триватиме до 11 травня. Що це означає, окрім того, що майже всі торгові точки закрито, крім продовольчих та винних магазинів? Громадян зобов'язали перебувати в домашній ізоляції та залишати домівки лише за нагальних потреб, які чітко визначені правилами. Для кожного виходу треба особисто заповнювати спеціальний паперовий сертифікат або активізувати онлайн QR-код із зазначенням персональних даних, адреси перебування під час карантину, дати й часу залишення місця проживання.

Примітно, що однією з причин залишення помешкання може бути відвідування притулку для тварин, щоб взяти під опіку домашнього улюбленця, якого попередньо слід обрати через інтернет. Це стало можливо завдяки активності організації захисту тварин.

За порушення режиму – штраф 135 євро, який може досягти й 4 тисяч євро при фіксації більш як чотирьох порушень на місяць або позбавлення волі на строк до шести місяців.

Для контролю епідеміологічної ситуації Міністерство внутрішніх справ мобілізувало 160 тисяч поліцейських і жандармів.

САНІТАРНИЙ PHENIX ТА ІНФІКОВАНИЙ «ДЕ ГОЛЛЬ»

Для посилення охорони об’єктів критичної інфраструктури, евакуації пацієнтів, виконання інших завдань також залучається армія.

Збройні сили розгорнули в деяких регіонах військові польові шпиталі та використовують військову авіацію, а також вертольотоносець класу Mistral для евакуації цивільних пацієнтів.

Уперше у своїй історії в інтересах саме цивільного сектору французькі військові залучили систему санітарної евакуації авіацією Morphee, яка діє з 2006 року. Базовим бортом є спеціальний реанімаційний літак A330 Phenix. Раніше він прилітав на допомогу військовим лише п’ять разів під час воєнних операцій в Афганістані і Косово.

Фото: Erwin Bouteillier, French Air Force
A330 Phenix / Фото: Erwin Bouteillier, French Air Force

Через загрозу епідемії Франція була вимушена достроково завершити військово-морську операцію Foch, яка проводилася в східному Середземномор’ї та в Північному морі. Авіаносець «Шарль де Голль», авіаційні група й фрегат супроводження повернулися до порту базування Тулон.

На борту авіаносця та корабля супроводу серед членів екіпажу підтверджено щонайменше 50 випадків захворювань на COVID-19.

Нині 1900 моряків «деголлівців» перебувають на березі на 14-денному карантині.

ДОТРИМУВАТИСЯ ЖОРСТКОЇ ДИСЦИПЛІНИ І НЕ РОЗСЛАБЛЯТИСЯ 

Цього тижня прем’єр-міністр міністр Франції Едуард Філіп представив, а парламент значною більшістю голосів затвердив (при цьому близько 500 депутатів голосували віртуально) національну стратегію виходу з карантину. Другий етап заплановано до 2 червня і передбачає низку послаблень.

Едуард Філіп / Фото: АА
Едуард Філіп / Фото: АА

Громадяни зможуть вільно залишати помешкання без генерації QR-коду, але на відстань не більш як 100 км; групові зібрання будуть обмежені десятьма особами; стане обов’язковим носіння масок у громадському транспорті; буде відновлено роботу закладів торгівлі; поступово відкриватимуться дитячі садки, школи, коледжі, але не університети; проводитиметься масове тестування осіб із симптомами захворювання.

Водночас релігійні церемонії будуть заборонені; пляжі залишатимуться закритими. Перспективи відкриття ресторанів барів і кафе, а також кінотеатрів, театрів, музеїв стануть відомі наприкінці травня.

Режим карантину в різних регіонах може бути різний – залежно від рівня загрози: «зеленого», «жовтого» чи «червоного».

А доки вакцина, яку нині намагаються розробити найкращі вчені світу, не забезпечить колективний імунітет, французів закликають дотримуватися жорсткої дисципліни і не розслаблюватися.

Андрій Лавренюк, Страсбург

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-