Росія не співпрацює з Радою Європи щодо захисту журналістів

Росія не співпрацює з Радою Європи щодо захисту журналістів

Доповідь
Укрінформ
У Росії в 2019 році незалежні журналісти продовжували зазнавати утисків і залякування.

Про це йдеться у щорічній доповіді «Руки геть від свободи преси: атаки на ЗМІ в Європі не повинні стати новою нормою» організацій-партнерів Платформи Ради Європи щодо сприяння захисту журналістики і безпеки журналістів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«2019 року Платформа отримала 17 тривожних сповіщень щодо Російської Федерації. Російська влада не відповіла на жодне з них», - наголошується у документі.

Партнерські організації знову закликали РФ активно взаємодіяти з Платформою і реагувати на тривожні сповіщення.

Також у документі зазначається, що в 6 з 17 повідомлень згадуються звинувачення в злочинах, пов'язаних з наркотиками, тероризмом та екстремізмом. У ряді випадків звинувачення, пов'язані з наркотиками, служили приводом для обмеження діяльності журналістів, підкреслюють автори доповіді.

«У 2019 незалежні журналісти і блогери продовжували зазнавати утисків і залякування в Росії за допомогою судових переслідувань, фізичного насильства або погроз. До числа інших стримуючих факторів для свободи засобів масової інформації відносяться спроби обмежити доступ до інформації - як в мережі, так і поза нею, а також запровадження ряду обмежувальних законів», - йдеться в доповіді.

«У спробі обмежити доступ до інформації, що становить значний громадський інтерес, російська влада продовжувала силою розганяти мирні протести і прагнула піддати цензурі репортажі журналістів, блогерів та засобів масової інформації про публічних зборах, включаючи великі вуличні протести на підтримку вільних і справедливих виборів у Москві в липні та серпні», - заявили партнери РЄ.

Читайте також: У Раді Європи очікують від України прогресу в розслідуванні вбивства Шеремета

Партнерами РЄ у підтримці Платформи виступили: Європейська федерація журналістів, Міжнародна федерація журналістів, Асоціація журналістів Європи, «Артикль 19», Репортери без кордонів, Комітет захисту журналістів, Індекс цензури, Міжнародний інститут преси, Міжнародний інститут безпеки новин, «РОРІ-ПЕК ТРАСТ», Європейська спілка мовників, «Пен-інтернешнл», Європейський центр свободи преси і ЗМІ, «Фрі пресанлімітед».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-