Мігранти і коронавірус: фон дер Ляєн закликала негайно погодити довгостроковий бюджет ЄС

Мігранти і коронавірус: фон дер Ляєн закликала негайно погодити довгостроковий бюджет ЄС

Укрінформ
Лідери країн Євросоюзу мають негайно погодити Багаторічну фінансову перспективу (БФП) ЄС на 2021-2027 роки, без якої Євросоюз не зможе рухатись уперед та долати поточні виклики.

Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції з нагоди перших 100 днів роботи нового складу ЄК, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У ці важкі з усіх точок зору часи люди потребують, аби Європа робила більше, діяла активніше - на кордонах, у міграції, у боротьбі з коронавірусом, у макроекономічній підтримці. Але без нового бюджету ми не зможемо дати на це належну відповідь. Ми перебуваємо на етапі завершення поточного бюджету... Зараз нам не вистачає гнучкості, щоб діяти в умовах криз, які ми бачимо навколо. Тож я закликаю всі країни-члени терміново дійти згоди навколо БФП - вона нам потрібна, щоб рухатися вперед. Ми вже з цим запізнилися», - наголосила фон дер Ляєн.

Вона також заявила, що перші сто днів роботи Єврокомісії під її керівництвом були присвячені не лише подоланню найнагальніших викликів, таких як Brexit, розширення ЄC, міграція, коронавірус, - а й визначенню стратегічних напрямків розвитку Євросоюзу, включаючи Зелену угоду, технологічний інноваційний розвиток, цифрову трансформацію та нові стандарти у розширенні.

Як повідомляв Укрінформ, глави держав і урядів ЄС на надзвичайному саміті у Брюсселі 20-21 лютого не змогли дійти згоди щодо запропонованого проєкту Багаторічної фінансової перспективи ЄС на 2021-27 рр.

Наразі президент Європейської ради Шарль Мішель проводить активні консультації з лідерами країн ЄС стосовно показників БФП Євросоюзу, щодо яких зберігаються суттєві розбіжності як серед національних урядів, так і серед євроінституцій.

Читайте також: Президент Єврокомісії пропонує перевезти біженців з грецьких островів на континент

Зокрема, Єврокомісія пропонує на наступні 7 років витрати у розмірі 1 104,805 мільярда євро (1,11% від ВНП). Європарламент наполягає на збільшенні цієї суми до 1 324,089 мільярдів євро (1,3% від ВНП). У свою чергу, Європейська рада представила пропозиції щодо бюджетних витрат БФП у сумі 1 094,827 мільярда євро (1,07% від ВНП). Різниця між пропозиціями Європейської ради та Європарламенту навколо видаткової частини БФП перевищує 230 мільярдів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-