ЄС готує новий пакет законів у сфері притулку та міграції

ЄС готує новий пакет законів у сфері притулку та міграції

Укрінформ
Європейський Союз має знайти шлях для відповіді на виклики, що постають у сферах цифрової та фізичної безпеки, і не повторювати помилок у вирішенні проблеми міграції, які потребують як національної відповідальності «прифронтових» країн ЄС, так і солідарності в межах усього Євросоюзу.

Про це в неділю під час дискусії на Мюнхенській безпековій конференції заявив віце-президент Єврокомісії із захисту Європейського шляху життя Маргаритіс Шинас (Margaritis Schinas), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У питаннях безпеки ми все ще постаємо перед фрагментацією і нестачею довіри, яка є природною для людей, що переймаються безпекою. Ми маємо подолати цю нестачу довіри і спробувати працювати разом, щоб відповісти на фізичні та цифрові загрози, встановити «лінію захисту» з ними, підготувати Євросоюз до цих нових викликів, включаючи 5G та штучний інтелект. Ніхто в Європі не хоче, щоб розвиток алгоритмів був лише в руках інженерів, ми хочемо, щоб вони були в руках політиків і регуляторів. І, безумовно, великим викликом є знайти правильний баланс у міграційній політиці, яка поєднує дві базові основи – відповідальність та солідарність», - сказав віце-президент Єврокомісії.

Він зауважив, що на сьогодні Євросоюз готує новий законодавчий пакет у сфері притулку та міграції. Він відображатиме новий, холістичний та цілісний підхід, який охоплюватиме відносини між ЄС і країнами походження міграції, а також з країнами транзиту. За словами Шинаса, Європа витрачає велику кількість грошей на розвиток та допомогу цим країнам, але все ще не змогла відповісти на кореневі причини міграції.

Читайте також: Росія гібридними атаками та зневагою до суверенітету тисне на держави Європи — Бундесвер

Другий напрямок – твердий менеджмент зовнішніх кордонів ЄС.

«Це нечувано, що ми поклали відповідальність за наші зовнішні кордони лише на наші держави «на лінії фронту». Ми маємо розбудовувати спільні спроможності через нову Агенцію з питань кордонів та берегової охорони», - додав віце-президент Єврокомісії.

Він зауважив, що країни ЄС мають відпрацювати справедливу систему розподілу навантаження та солідарності, адже нинішня ситуація покладає надмірне навантаження на країни «першого в’їзду» і є непропорційною з точки зору внеску ЄС.

«Це реальне завдання, хоча раніше ми цього не змогли зробити. Я думаю, що головним недоліком було те, що ми шляхом кваліфікованої більшості намагалися вирішити питання, які належать національному суверенітету, що викликало реакцію з боку суспільств та урядів на ці питання. Тепер ми пропонуємо інший підхід. Невдача не є варіантом на цей раз», - зазначив Шинас.

Він окремо наголосив, що необхідною складовою цієї роботи має бути більш спокійний підхід, холодний розум.

«Ми маємо уникати популістських заяв щодо дуже простих рішень для цих дуже складних проблем. Ми маємо працювати, щоб досягти широкого розуміння цього у нашому суспільстві і знайти правильний підхід», - додав представник Єврокомісії.

14-16 лютого у німецькому Мюнхені проходить Міжнародна безпекова конференція.

Фото: europarl.europa.eu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-