Хорватія окреслила напрямки свого першого головування в Раді Європи

Хорватія окреслила напрямки свого першого головування в Раді Європи

Укрінформ
Хорватія, яка вперше в історії головує в Раді Європи у першому півріччі цього року, ставить перед собою 4 головних завдання.

Їх окреслив прем’єр-міністр країни Андрій Пленкович у виступі на Мюнхенській безпековій конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Чотири основні блоки пріоритетів хорватського президентства відповідають цілям, які стоять перед ЄС – бути Європою, яка розвивається; Європою, яка поєднує; Європою, яка захищає; Європою, яка є впливовою», - сказав Пленкович.

Він перелічив ці 4 блоки: верховенство права, взаємна довіра, цілісність території та штучний інтелект, – і висловив сподівання, що ці напрями будуть схвалені Європейською Радою в березні.

Пленкович вказав на необхідність більш структурованого управління міграцією та на потребу контролю всіх, хто потрапляє на територію ЄС, в Шенгенський простір; це посилить взаємну довіру між країнами ЄС, у яких є «міграційна диспропорція». Хорватський прем’єр пообіцяв допомогу країнам на півдні континенту, на які припадає великий потік шукачів притулку, в питаннях захисту їх кордонів від нелегальної міграції. У квітні в Хорватії планується проведення конференції з цієї тематики.

Читайте також: При створенні патрулів на Донбасі враховуватимуть досвід Хорватії - Пристайко

Голова уряду Хорватії також заявив, що одним із основних завдань ЄС буде продовження політики розширення ЄС, оскільки це є «геостратегічною інвестицією». Йдеться наразі про країни Західних Балкан. Саміт ЄС-Західні Балкани планується провести 7 травня в Загребі.

У червні Хорватія проведе конференції у рамках Східного партнерства.

Головним же своїм завданням Хорватія бачить повернення громадянам відчуття безпеки. Адже такі речі, як безпрецедентна міграція останніх 5 років, теракти, кібератаки, гібридні загрози, зовнішній вплив змінили політичний ландшафт у європейських країнах і настрої в них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-