Білорусь купуватиме нафту в Росії за світовими цінами

Білорусь купуватиме нафту в Росії за світовими цінами

Укрінформ
Білоруські нафтопереробні заводи купуватимуть нафту у російських компаній за цінами світового ринку, заявив перший віце-прем'єр Білорусі Дмитро Крутий.

Про це повідомляє держагентство БелТА.

"Якщо говорити про домовленості щодо нафти, нафтового ринку, то російська сторона погодилася, що білоруські НПЗ купуватимуть нафту за домовленістю з російськими нафтовими компаніями за цінами, які встановлюються на світовому ринку", - сказав Крутий.

Крім того, Крутий заявив, що Мінськ вестиме переговори щодо поставок нафти з абсолютно всіма суб'єктами російського нафтового ринку, а не тільки з великими компаніями. "Ми просто за багато років звикли, що нафту у Білорусь постачає в основному велика п'ятірка -"Роснефть","Лукойл","Татнефть" й інші компанії. З ними теж переговори, звичайно, в обов'язковому порядку триватимуть. Але при цьому і концерн "Белнефтехим", і наші НПЗ продовжать роботу з усіма суб'єктами російського нафтового ринку. Буквально на наступному тижні такі переговори вже розпочнемо", - пояснив перший віце-прем'єр Білорусі.

Читайте також: Білорусь планує 30% нафти закуповувати через Україну — Лукашенко

Він також повідомив, що, як показали січневі переговори, певним обмеженням було те, що білоруський ринок розглядався для російських нафтовидобувних компаній як експортний. "Існували певні обмеження щодо допуску до транзитної труби "Транснефти". Президент Росії пообіцяв ці всі обмеження зняти. Вони встановлені для всіх експортних ринків і поставок його окремим указом. На Білорусь цей указ не поширюватиметься. Тобто будь-яка компанія, якій буде вигідно і цікаво працювати з нашими НПЗ, отримає допуск до труби, транзиту, постачання через "Транснефть" як агента. Тут жодних обмежень не буде. І ми очікуємо, що інтерес до нашої країни і ринку з боку цих - більш дрібних і середнього рівня - суб'єктів підвищиться, і ми зможемо незабаром ці контракти укласти", - сказав він.

Читайте також: Де таке бачено?: Лукашенко обурений бажанням РФ продавати Білорусі нафту вище світових цін

За інформацією Крутого, Путін призначив заступника керівника адміністрації президента Росії Дмитра Козака відповідальним по роботі з Білоруссю на нафтовому ринку. "Йому специфіка всіх наших взаємин знайома, і він пообіцяв на своєму рівні, якщо необхідно, координувати й оперативно вирішувати всі питання, що виникають. Але ми очікуємо, що незабаром ця нафтова проблема вирішиться повністю", - зазначив Крутий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-